ACTUEEL

ACM vraagt vergunning voor fusie ASZ en Rivas

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis (ASZ) in Dordrecht en de Rivas Zorggroep uit Gorinchem moeten een vergunning aanvragen voor hun voorgenomen fusie. Dat concludeert Autoriteit Consument & Markt (ACM).

ACM stelt dat de ziekenhuizen in een deel van de regio elkaars belangrijkste concurrenten zijn en dat die onderlinge concurrentie door de fusie weg zou vallen. Daarbij zeggen zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties dat de ziekenhuizen nog niet hebben laten zien wat de voordelen van de fusie zijn. Als de beide organisaties de fusie toch door willen zetten, zal een vervolgonderzoek plaatsvinden naar de gevolgen van de fusie voor patiënten en zorgverzekeraars.

Bestuurlijke fusie

Rivas Zorggroep/Beatrixziekenhuis en het Albert Schweitzer ziekenhuis meldden 12 november 2013 dat zij een bestuurlijke fusie aan het voorbereiden zijn. De organisaties willen één gezamenlijke raad van bestuur en één gezamenlijke raad van toezicht. Verder behouden zij hun eigen identiteit, naam locaties en zelfstandigheid.

De organisaties werken al jaren nauw samen. De huidige manier van samenwerken van het Albert Schweitzer ziekenhuis en Rivas Zorggroep, zonder juridische basis, zou volgens de ziekenhuizen op den duur eindig zijn geweest.

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis heeft een aantal locaties in en rond Dordrecht. De Rivas Zorggroep heeft één ziekenhuis in Gorinchem, het Beatrixziekenhuis, een polikliniek in Leerdam en daarnaast verschillende zorgvoorzieningen zoals verzorgings- en verpleeghuizen, thuiszorg en consultatiebureaus in de regio Alblasserwaard,  Vijfheerenlanden en het Land van Heusden en Altena.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top