ACTUEEL

Rivas en Albert Schweitzer willen bestuurlijk fuseren

Rivas en Albert Schweitzer willen bestuurlijk fuseren

Rivas Zorggroep/Beatrixziekenhuis en het Albert Schweitzer ziekenhuis bereiden een bestuurlijke fusie voor. De organisaties willen één gezamenlijke raad van bestuur en één gezamenlijke raad van toezicht. Verder behouden zij hun eigen identiteit, naam locaties en zelfstandigheid. Dit hebben zij dinsdag 12 november bekend gemaakt.

“Door de toenemende complexiteit van de zorg en door de blijvende noodzaak om zorggeld effectief te besteden, groeien ziekenhuizen en zorginstellingen meer naar elkaar toe. Verzekeraars en de overheid sturen hier mede op aan. Samen kunnen we grotere aantallen patiënten helpen met uitstekende zorg dichtbij. Samen kunnen we hogere kwaliteit en veiligheid bereiken, innoveren en de zorg betaalbaar houden.” Dat melden directievoorzitter Pier Eringa van het Albert Schweitzer ziekenhuis en Pieter de Kort, voorzitter raad van bestuur Rivas Zorggroep/ Beatrixziekenhuis in een persverklaring. Zij doorlopen “vanaf nu de stappen die nodig zijn voor zo’n bestuurlijke fusie”. 

Voorwaarden samenwerking

De organisaties werken al jaren nauw samen. De huidige manier van samenwerken van het Albert Schweitzer ziekenhuis en Rivas Zorggroep, zonder juridische basis, zou volgens de ziekenhuizen op den duur eindig zijn geweest. “De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt namelijk strikte voorwaarden aan de samenwerking tussen afzonderlijke organisaties, om eerlijke mededinging te bewaken. Bij centrale aansturing zijn de mogelijkheden veel ruimer.” Noodzaak tot een volledige juridische fusie is er volgens de bestuurders niet. 

Voorbereiding fusie

De voorgenomen bestuurlijke fusie wordt ter advies voorgelegd aan de ondernemings- en cliëntenraden van beide organisaties. De besturen van de medische staven van beide ziekenhuizen staan positief tegenover het voornemen. Zij gaan de komende tijd verder verkennen hoe de specialisten uit beide organisaties hun samenwerking het best vorm kunnen geven. Medewerkers van beide organisaties blijven in dienst bij dezelfde werkgever. Het voorgenomen fusiebesluit wordt ook ter goedkeuring voorgelegd aan de ACM.

Het Albert Schweitzer ziekenhuis is een topklinisch opleidingsziekenhuis met locaties in Dordrecht, Zwijndrecht, Sliedrecht en Ridderkerk. Rivas Zorggroep biedt een breed pakket aan van onder meer woonzorg, thuiszorg, verpleeghuiszorg, kraamzorg en jeugdgezondheidszorg in Zuid-Holland, Gelderland, Brabant en Utrecht. Rivas biedt ziekenhuiszorg in het Beatrixziekenhuis met locaties in Gorinchem en Leerdam.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top