HRM

Zorgbedrijven discrimineren zwangere vrouwen

Zorgbedrijven discrimineren zwangere vrouwen

Vrouwen hebben regelmatig negatieve ervaringen met zwangerschap op het werk. Dat meldt het College voor de Rechten van de Mens (CRM) deze week. Het college tikte recent vier bedrijven op de vingers omdat ze zwangere vrouwen ontsloegen. Het betrof ook twee bedrijven die werken in de zorg.

Het CRM wees bijvoorbeeld Logis.P terecht. Dit bedrijf is actief op het vlak van patiëntenlogistiek. Het verlengde vorig jaar de arbeidsovereenkomst niet van een zwangere vrouw. Volgens het bedrijf omdat de vrouw niet presteerde. Volgens het CRM onderbouwt Logis.P die stelling onvoldoende. Zo kan het bedrijf niet met verslagen van functioneringsgesprekken aantonen dat het de vrouw al vaker op niet-functioneren had aangesproken.

De andere zorgorganisatie betreft Stichting St. Joris, die onder meer thuis- en welzijnszorg levert. De instelling verlengde de arbeidsovereenkomst van een activiteitenbegeleider niet. De vrouw was als gevolg van de zwangerschap ziek geworden twee maanden voor het aflopen van het contract. Haar leidinggevende schreef haar daarop een brief. Daarin legde ze uit dat de vrouw geen nieuw tijdelijk contract zou krijgen omdat ze gecoacht moest worden maar de komende tijd afwezig was.

Structureel

Het CRM oordeelt dat beide organisaties een verboden onderscheid hebben gemaakt op grond van geslacht in verband met zwangerschap. Uit onderzoek van CRM blijkt dat het gaat om een structureel probleem. Jaarlijks zegt 45 procent van de werkende zwangere vrouwen, negatieve ervaringen te hebben met zwangerschap op het werk.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top