ACTUEEL

Huisartsen overschrijden NZa-normen

Huisartsen werken gemiddeld tien uur per week meer dan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) als norm hanteert. Ook overschrijden zij de norm voor het praktijkoppervlak en het aantal doktersassistentes. Dat blijkt uit de resultaten van de Meetweek van Comité WAKE UP (CWU).

Werklast huisartsen

Gemiddeld werken huisartsen 55,78 uur per week, exclusief diensten. De norm is 45 uur. Huisartsen staan per jaar voor gemiddeld 240 uur dienst ingeroosterd op de huisartsenpost. Hiervan wordt gemiddeld 25 procent verkocht. Het praktijkoppervlak van gemiddeld 103 m2 is ook meer dan de norm van de NZa. De NZa gaat uit van 80 m2 en 1 fte doktersassistentie per huisarts. Dit blijkt echter 1,13 fte te zijn. Alle gegevens zijn omgerekend naar een normpraktijk.

Herhaling van de meetweek

De meetweek gaat mogelijk enkele keren per jaar herhaald worden. Zo wordt inzichtelijk of de werkdruk voor huisartsen toeneemt. Huisarts Wouter van den Berg, lid van de stuurgroep van CWU, uit op MedNet het vermoeden dat huisartsen opschalen om het meerwerk aan te kunnen.

De meetweek van CWU liep van 10 tot 17 mei. In totaal reageerden 54  huisartsen. Het CWU hoopt de tegenhanger van de LHV te worden. Lees verder op MedNet.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top