ACTUEEL

Parkinsonpil mogelijk afkickmiddel coke

Een bestaand medicijn dat gebruikt wordt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson kan mogelijk cocaïneverslaafden helpen af te kicken. Het middel is bij ratten uitgeprobeerd en bij deze dieren voorkomt het dat ze verslaafd raken aan de drug en als ze al verslaafd zijn wordt dit minder.

Dat blijkt uit onderzoek in Amerika onder leiding van Ingo Willuhn van de afdeling psychiatrie van het AMC, meldde het Amsterdamse ziekenhuis zondag.

De ratten konden enige uren per dag onbeperkt cocaïne krijgen. De meeste dieren gingen meer gebruiken, maar de dieren die het middel Levodopa kregen toegediend juist minder.

Dopamine

Het medicijn, zo was al bekend bij Parkinson-patiënten, produceert in de hersens meer dopamine, een stof die belangrijk is voor het beloningssysteem. Bij ratten die het middel Levodopa niet gebruikten, komt steeds minder dopamine vrij, waardoor de behoefte aan cocaïne stijgt.

Volgens Willuhn is er belangstelling uit de klinische hoek de bevinding te testen bij menselijke cocaïneverlaafden. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

7 april 2014

Dat is dus het ene middel vervangen door het andere. Dat is geen echte oplossing.

Top