ACTUEEL

Langdurige zorg krijgt 200 miljoen extra in 2015

Langdurige zorg krijgt 200 miljoen extra in 2015

De langdurige zorg kan volgend jaar waarschijnlijk rekenen op zo'n 200 miljoen euro extra. De regeringspartijen VVD en PvdA en de 'bevriende' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP willen dat het kabinet dat volgend jaar regelt. De verwachting is dat dat bedrag nog wel aan extra meevallers binnenkomt. Bronnen rond de begrotingsonderhandelingen meldden dat dinsdag aan het ANP.

De vijf partijen gaan woensdag proberen het met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën eens te worden over het precieze bedrag. De zorgspecialisten in de vijf fracties gaan daarna met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) om de tafel om precies te bepalen waar het geld aan besteed wordt.

Hoofdlijnen

Dinsdag zijn daarover op hoofdlijnen afspraken gemaakt in het overleg tussen Dijsselbloem, premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher en de fractievoorzitters en financieel specialisten van de vijf partijen. Het kabinet sloot ook vorig jaar al meerdere akkoorden met die partijen omdat VVD en PvdA in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben.

Vooral de PvdA, ChristenUnie en de SGP hebben aangedrongen op extra geld voor de zorg, dat betaald zal worden uit meevallers die zich zeer waarschijnlijk voordoen, onder meer op de uitgaven door de departementen Sociale Zaken en Volksgezondheid. PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom pleitte er afgelopen zaterdag voor om zeker 200 miljoen euro extra uit te trekken voor de overheveling van de zorg van het rijk naar gemeenten.

Eerder op de dag deed brancheorganisatie ActiZ nog een oproep om de extra gelden die vrij zouden komen voor de zorg te besteden aan intramurale zorg voor mensen met een zorgzwaartepakket (zzp) 4.

Lastenverlichting

Het kabinet heeft VVD en PvdA vorige week al 500 miljoen euro lastenverlichting toegezegd voor de inkomens tussen 40.000 en 110.000 euro. Dat bedrag zal worden ingepast in de begroting; Dijsselbloem is ervan overtuigd dat dat kan uit meevallers.

Hoe hij dat precies gaat doen, wilde hij dinsdag in een Kamerdebat niet zeggen, tot grote onvrede van de 'niet-bevriende' oppositie. De Kamer zal tot Prinsjesdag geduld moeten hebben, zei Dijsselbloem.

'Niet te geloven'

"Werkelijk waar, niet te geloven", zei CDA-Kamerlid Eddy van Hijum daarover. Volgens hem rekent het kabinet al met een meevaller die zich nog niet voordoet en weigert het daarover elke uitleg. "Buitengewoon kwalijk."

Bronnen rond de onderhandelingen houden er rekening mee dat er de komende maanden nog meer meevallers vallen te noteren. Wellicht dat ook de overheidsinkomsten meevallen, nu de economie harder aantrekt dan eerder geraamd. (Skipr/ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

9 april 2014

een politieke doekje voor het bloeden, een druppel op een gloeiende plaat, geen erkenning van de echte problematiek waar onze samenleving nu al mee geconfronteerd wordt en nog tegen aan gaat lopen, met alle respect, maar dit is een lachertje ten opzicht van de complexe situatie waar we in terecht gekomen zijn!

Mitrasing

9 april 2014

Om het als "extra" geld in de media te brengen is wel bijzonder terwijl er voor miljarden wordt bezuinigd...
Kwalijker is dat de redactie dit dan ook zo klakkeloos neerzet.

joze

9 april 2014

Eerst worden deze mensen alles afgepakt en zitten in de zorgen, en verdriet. En nu komen ze met een zoethoudertje aan zetten voor mensen die afhankelijk zijn van hulp. Dit geld gaat vanuit het rijk naar de gemeenten. En de gemeenten kunnen zeker net als het geld voor de WMO = Wet Maatschappelijke Onrust, ook ergens anders voor gebruiken.
Belachelijk hoe er met geld wordt gesjoemeld en gerotzooid.

IngelaDeWitte

13 april 2014

https://www.digitalezorggids.nl/gids/eigenzorg/review
http://www.slideshare.net/RickertPos/eigen-zorg-app-presentatie-def-april-2014-33357462

Top