ACTUEEL

Samsom wil extra geld voor transitie

PvdA-leider Diederik Samsom denkt dat er de komende jaren in het kader van de overheveling van zorgtaken naar de gemeenten structureel 200 miljoen euro extra nodig is. Dat zei hij zaterdag in een interview met dagblad Trouw.

Het geld is bedoeld als garantie dat mensen straks echt de zorg krijgen die ze nodig hebben, als vanaf 1 januari 2015 de lokale overheden daarvoor verantwoordelijk worden. “Ik denk dat je praat over 200 tot 250 miljoen euro structureel”, aldus Samsom in Trouw. “En je zult incidenteel voor de eerste paar jaar nog wel wat extra nodig hebben.” Volgens Samsom bieden de verwachte meevallers op de begroting van het ministerie van Volksgezondheid ruimte om de transitie te versoepelen.

Steun

Samsom staat niet alleen in zijn pleidooi voor extra geld om de overheveling van zorgtaken naar de gemeenten soepel te laten verlopen. Ook SGP-leider Kees van der Staaij pleitte deze week voor geld op dit gebied. De ChristenUnie wil 200 miljoen euro extra voor de dagbesteding (om mantelzorgers te ontlasten) en 60 miljoen extra voor de jeugdzorg.

Brandbrief

Juist dit weekend gaven de 32 grote gemeenten aan een brandbrief te zullen schrijven met daarin een pleidooi voor meer geld voor de transitie. Volgens de G32 dreigen de gemeenten alleen al op de uitvoering van het persoonsgebonden budget (pgb) 300 miljoen euro uit eigen zak bij te moeten leggen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

daalder

7 april 2014

De regering wil tegelijk 40% bezuinigen en
dezelfde zorg door de gemeenten laten betalen
Maar je kunt niet voor hetzelfde geld
En zorg verplaatsen
En dezelfde zorg bieden voor minder geld.

Dus deze 200 miljoen "extra" zijn slechts cosmetisch.
We gaan als land gewoon experimenteren met derde wereld zorg.
Met dank aan de VVD

Anoniem

8 april 2014

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.
Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 08-04-2014 09:53.

Top