ACTUEEL

'Levensgevaarlijke situatie in tbs-kliniek'

Een groep tbs'ers die vastzit op een gesloten afdeling in tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Venray, beschikt over vlees- en slagersmessen, drugs, telefoons en contant geld. Volgens hen kan dit tot levensgevaarlijke situaties leiden. Ze krijgen of kopen deze spullen volgens eigen zeggen van het personeel.

De situatie is te zien op beelden die de tbs'ers stiekem zelf in de kliniek hebben gemaakt. Ze zijn uit De Rooyse Wissel gesmokkeld. Het EO-televisieprogramma Dit is de Dag Onderzoek beschikt over de beelden en zendt ze woensdagavond uit.

Vleesmessen

Tbs'er Majid laat voor de camera twee grote vleesmessen zien. "Vier of vijf maanden heb ik die messen bij me", zegt hij. "Je kan hiermee een bloedbad aanrichten. Patiënten onderling, bezoekers en personeel." Op andere filmpjes tonen tbs'ers een verzameling drugs. Het gaat volgens hen onder meer om heroïne, cocaïne, hasj en xtc. Ook laten ze contant geld en meerdere mobiele telefoons zien.

De groep tbs'ers om wie het gaat, zit op een gesloten afdeling en mag zonder toezicht geen contact hebben met de buitenwereld. Toch zijn ze erin geslaagd om de opnames over te dragen aan EO-onderzoeksjournalist Roelof Bosma.

Tikkende tijdbom

De betrokken tbs'ers zeggen de beelden openbaar te willen maken uit frustratie over het veiligheidsbeleid en het gebrek aan behandeling door De Rooyse Wissel. Tbs'er Oene: "Het is een tikkende tijdbom. Je hoeft hier maar een lontje aan te steken en het klapt hierbinnen."

In de uitzending reageert voormalig therapeut van De Rooyse Wissel, Rien van Zeeland, verbijsterd. "Er is totaal geen toezicht", concludeert hij op basis van de beelden.

De Rooyse Wissel heeft schriftelijk gereageerd zonder de beelden te hebben gezien. "Wij zijn de overtuiging toegedaan dat ons beleid afdoende waarborgen biedt voor een veilig behandelklimaat voor patiënten en medewerkers. Dit wordt ondersteund door diverse onderzoeken en inspectierapporten."

Hoge eisen

"Wij stellen hoge eisen aan forensische klinieken die uitvoering geven aan de tbs", reageert het ministerie van Veiligheid en Justitie. De veiligheid van personeel, patiënt en de samenleving staat hierbij voorop. De Rooyse Wissel heeft altijd voldaan aan de hoge eisen. Het ministerie heeft dan ook geen reden om te twijfelen aan de kwaliteit die de Rooyse Wissel levert.''

De Rooyse Wissel heeft de Inspectie Veiligheid & Justitie en de Inspectie Gezondheidszorg inmiddels gevraagd om een oordeel te vellen over de veiligheid en het behandelklimaat in de kliniek. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top