ACTUEEL

Demente verpleeghuisbewoner is vaak depressief

Negentien procent van verpleeghuisbewoners met dementie in Nederland lijdt aan een depressie. Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL, EMGO+ en Hogeschool INHolland in het American Journal of Geriatric Psychiatry.

Depressie vaststellen

Op de psychogeriatrische verpleeghuisafdelingen in Nederland is 85 procent van de bewoners dementerend. Negentien procent van hen is depressief. De onderzoekers hebben dit vastgesteld met de Provisional Diagnostic Criteria for Depression of Alzheimer Disease. Depressie komt zowel voor in de beginfase van dementie als in de latere fasen.

Prikkelbaarheid als specifiek symptoom

De meest frequent voorkomende symptomen zijn prikkelbaarheid, somberheid en vermoeidheid. “Opvallend is dat prikkelbaarheid, een specifiek symptoom voor depressie bij dementie, zo vaak voorkomt”, zegt NIVEL-onderzoeker Renate Verkaik. “Eerder werd dit vaak niet als symptoom voor depressie gezien. Maar het kan juist worden gebruikt om een depressie bij verpleeghuisbewoners met dementie te herkennen.”

Programma ZonMW

De publicatie in het American Journal of Geriatric Psychiatry maakt deel uit van het onderzoek waarop Renate Verkaik in april 2009 is gepromoveerd. Het onderzoek is gefinancierd door ZonMw binnen het programma ‘Verpleegkundige en verzorgende beroepsgroepen. Tussen weten en doen.’

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top