ACTUEEL

Britten willen meer toezeggingen van Pfizer

De Britse regering wil meer toezeggingen van de Amerikaanse farmaceut Pfizer voordat er toestemming kan worden gegeven voor een eventuele overname van AstraZeneca. Dat bleek zondag uit uitspraken van de Britse premier David Cameron en vicepremier Nick Clegg.

Cameron benadrukte dat hij 'meer' wil van Pfizer, dat in de voorbije weken al twee keer een bod neerlegde bij zijn Britse branchegenoot. Clegg gaf aan dat Pfizer met vergaande, bindende toezeggingen moet komen, in plaats van 'een streven'. Ze reageerden daarmee op filmpjes die Pfizer zaterdag op zijn website plaatste. Daarin benadrukte het bedrijf de wetenschappelijke voordelen van de overname.

Britse belangen

"Ik zal altijd opkomen voor Britse banen, Britse belangen, Britse wetenschap en Brits onderzoek'', zei Cameron tegen de BBC. Hij gaf daarbij aan dat een overname kan worden geblokkeerd als de Britse belangen in het gevaar komen. De premier kwam eerder onder vuur te liggen, omdat hij te weinig zou ondernemen om AstraZeneca te beschermen tegen de ongevraagde belangstelling van Pfizer.

Twijfels

Ook in Zweden, de tweede thuishaven van AstraZeneca, bestaan grote twijfels over een eventuele overname door Pfizer. Wetenschappers waarschuwden zondag dat de kans groot is dat er onderzoeksbanen in Zweden verdwijnen als beide grootmachten samensmelten. (bron: ANP)

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top