HRM

OM eist cel plus TBS tegen ggz-patiënt

Tegen een 26-jarige psychiatrische patiënt uit Eindhoven is op 12 mei bij de rechtbank in Den Bosch twee jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging geëist. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

De man viel in augustus vorig jaar in kliniek De Grote Beek, die deel uitmaakt van GGz Eindhoven, een verpleegkundige aan met een Stanleymes. Het slachtoffer liep snijwonden op aan hals, borst en gezicht. Volgens de officier van justitie scheelde het maar een haar of de verpleger had bij het incident het leven gelaten. Van drie andere verpleegkundigen die hun collega probeerden te ontzetten, raakte er een eveneens gewond.

Poging tot moord

De officier vond voorbedachte raad en dus poging tot moord bewezen. Drie dagen voor het incident had de verdachte tijdens zijn verlof uit de kliniek het mes gekocht bij de Blokker. Na een vermeend incident bij plaatsing in een separeer-cel enkele maanden eerder zou het plan in zijn hoofd hebben postgevat de verpleger te vermoorden.

Psychose

Volgens de advocaat kan er gezien de geestestoestand van zijn cliënt geen sprake zijn van voorbedachte raad. Hij zou niet in staat zijn geweest zijn misdrijf na rustig overleg en kalm beraad te plegen. Bij het Pieter Baan Centrum is vastgesteld dat de man zowel zwakzinnig als zwakbegaafd is en gehandeld heeft in een toestand van paranoïde psychose. Hij wordt sterk verminderd toerekeningsvatbaar geacht.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top