ACTUEEL

Wageningen laat echtparen toch bij elkaar

Het plan van de gemeente Wageningen om minstens 32 bewoners van verzorgingshuis Dennenrust gedwongen te laten verhuizen, heeft dinsdag tot veel ophef geleid. De bewoners zouden een ander huis moeten zoeken omdat ze nog voor zichzelf kunnen zorgen. In Dennenrust mogen op grond van het bestemmingsplan alleen mensen wonen die een zorgindicatie hebben, stelt de gemeente.

Wageningen was eerst van plan om zelfs echtparen van wie een van de partners geen zorg nodig heeft, uit elkaar te halen. Dat standpunt is wegens alle kritiek echter bijgesteld. De gemeente zal nu voor de echtparen naar maatwerk zoeken. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid en Welzijn liet dinsdag aan burgemeester Geert van Rumund weten dat hij ervan uitgaat dat alle huidige bewoners in Dennenrust kunnen blijven, maar dat is de gemeente niet van plan.

Wet

"Het is schrijnend, maar een gevolg van aangescherpte criteria voor het recht op zorg. We moeten ons aan de wet houden", aldus Van Rumund. Hij begrijpt het standpunt van Van Rijn wel en zal het binnen het college bespreken.

De stichting Jah-Jireh Woonzorg kocht het leegstaande bejaardenhuis in 2012 voor oudere Jehova's getuigen. Het oogmerk is dat deze groep in eigen kring voor elkaar zorgt. "Precies wat we willen en verwachten van de zorg in Nederland: dat mensen zelf gaan regelen hoe ze oud willen worden", zei de ouderenbond ANBO dinsdag. "Wageningen gooit zijn eigen glazen in door deze nieuwe woonvorm aan te pakken."

Rechter

Het is volgens de ANBO ook maar de vraag of de gemeente er wel iets mee te maken heeft, want de bewoners van Dennenrust huren woonruimte bij de stichting. Een deel van hen koopt vervolgens eigen zorg in en anderen hebben recht op intensieve zorgverlening. Wageningen wil graag dat de rechter een uitspraak gaat doen over de kwestie.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Glenn Mitrasing

13 mei 2014

Edith Schippers: "we moeten de perverse prikkels uit 't systeem halen...".
Wie schept die prikkels?

Anoniem

13 mei 2014

Een bestemmingsplan is er om te wijzigen. Vreemd dat nu net het BP aangehaald wordt als argument.
Je kunt het altijd nog over de kostenverdeling hebben.
Juist aan zorgplaatsen komt een overschot.
De gezondere partner kan een deel van de zorgtaken op zich nemen.

om maar een paar punten te noemen. Decntralisaties gaan ook over ontschotting van budgetten en dan komt een gemeente met het bestemmingsplan???

Theo Rutteman

14 mei 2014

Wel frappant dat 'het bestemmingsplan' nu als een wet van meden en perzen gehanteerd wordt. Wanneer een gemeente iets wil, weet zij vaak een bestemmingsplan te omzeilen met uitzonderingen of wijzigingen. Maar het zou me niet verbazen als hier verborgen agenda's meespelen. Het rijk zet de gemeenten voor het blok door al wel zorgtaken aan ze over te dragen, zonder duidelijk te zijn welk budget ze daarvoor hebben. Misschien hoopt de gemeente Wageningen door deze stap nu te voorkomen dat zorgvragers van buiten de gemeente ineens voor haar rekening gaan komen. Het gaat waarschijnlijk om geld, niet om menselijkheid ... Dat heet tegenwoordig ook 'zorg', omdat je anders voor je 'eigen' inwoners niet genoeg meer beschikbaar hebt. Een negatief gevolg van het overhevelen van rijk naar gemeenten. Of het daar dus echt beter van wordt...

W.J.A. Gulpen

14 mei 2014

Het huwelijk heeft in onze wet duidelijke afspraken voor de huwelijkspartners daaraan kan niet meer voldaan worden.
Grondwettelijk is hier dus juridisch gezien iets niet in orde.
Wellicht voer voor juristen.

Top