ACTUEEL

Mantelzorgboete jaar uitgesteld

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken stelt haar plan voor een mantelzorgboete een jaar uit. Ingewijden hebben dat woensdag gezegd. Het voornemen om ouderen te korten op de AOW als ze met hun kinderen samenwonen, was sterk omstreden. Het dreigde te sneuvelen in de Senaat omdat de 'bevriende' oppositiefracties ChristenUnie en SGP er grote moeite mee hadden.

Het jaar uitstel gaat Klijnsma gebruiken om nog eens goed na te denken, meldt een betrokkene. Het was eerst de bedoeling dat de maatregel over een jaar zou ingaan.

Onbegrip

De PvdA reageert verheugd op het besluit. "Invoering van de mantelzorgboete stuitte op veel onbegrip in de samenleving. Deze oplossing biedt het kabinet de mogelijkheid om met een afgewogen plan te komen voor mantelzorg", zegt Tweede Kamerlid John Kerstens. "Een plan waarin die belangrijke vorm van voor elkaar zorgen wordt gewaardeerd. De PvdA heeft daar steeds om gevraagd."

Ook Peter Ester en Gerrit Holdijk, Eerste Kamerleden voor ChristenUnie en SGP, zijn blij met het uitstel. "Goed nieuws dat de mantelzorgboete van tafel is. Eindelijk gaan we een discussie voeren over de waarde van mantelzorg en mantelzorgers", liet Ester weten. Holdijk stelt: "Prima dat de invoering van de kostendelersnorm in de AOW met een jaar uitgesteld wordt. De SGP vindt dat meer voorbereidingstijd nodig is om een goede oplossing voor mantelzorgers te krijgen."

Afstel

Tweede Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks) hoopt dat van uitstel afstel komt. "Het kabinet heeft de mond ervan vol dat mensen meer voor elkaar moeten zorgen, dan moet je mensen die dat doen niet beboeten. GroenLinks wil daarom dat de hele mantelzorgboete, dus niet alleen voor AOW’ers, van tafel gaat." (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mars

29 mei 2014

Men kijkt alleen naar de basis kosten, samen wonen minder woonlasten. Maar als je ziek bent bestaat de kosten niet uit woonlasten alleen, ook aan medische kosten die niet vergoed worden. WMO aanpassing die verbeterd dienen te worden omdat deze niet voldoen aan de gene. Ik zelf heb geen mantel zorg maar heb wel twee tot drie duizend euro aan kosten die niet vergoed worden. Neem nu de PGB het vrij besteedbaar bedrag word door gemeentes in genomen, je moet je eigen postzegels betalen, maar het uitprinten van rekeningen en nog meer kosten die bij de administratie komen zijn honderd euro per maand. Ik heb ieder jaar een nieuwe printer nodig omdat deze versleten is. Deze kosten en andere kosten word niet gezien inleveren van kwijtscheldingen omdat het gezamenlijk inkomen te hoog is, zijn de kosten die men al moet inleveren ik woon alleen onder de armoede grens, en dat gebeurd bij deze mensen ook voedsel prijzen rijzen de pan uit. Je kan wel naar een klein stukje kijken maar er is meer dan alleen woonkosten er zijn ook andere bijkomen kosten. Er word uitgerekend wat iemand erop achteruit gaat maar kijkt alleen naar de woonlasten terwijl er veel meer kosten zijn. Hoe kom je als je niet zelfstandig van A naar B kunt komen dat is extra kosten. In een verzorging huis zit alles in het huis maar de oudere ziet niet meer de buitenwereld, word door de familie in handen gelaten van het huis. Ja er zijn mensen die niet meer van hun kamer komen van wegen pesten. Woonvormen moeten het worden zelf koken elkaar helpen.

Top