ACTUEEL

Acupuncturist nooit meer als arts aan de slag

Alternatief genezer Peter J. mag nooit meer als arts aan de slag. J. behandelde jarenlang een borstkankerpatiënte met wie hij bevriend was, met suikerkorrels en acupunctuur. De vrouw overleed in 2011 aan de gevolgen van een verwaarloosde en uitgezaaide tumor. Het regionaal tuchtcollege in Amsterdam heeft bepaald dat J., van oorsprong arts, zich nooit meer mag inschrijven in het BIG-register.

Volgens het college hield J. de vrouw af van onderzoek en behandeling in het ziekenhuis, nadat bij haar een knobbeltje in de borst was geconstateerd. De alternatief genezer vond dat de vrouw daar zou worden blootgesteld aan gevaarlijke straling.

Adequate behandeling

De vrouw kreeg op een gegeven moment een zwarte plek op haar borst die veranderde in een etterende wond en ze viel kilo's af. Door toedoen van de arts is de patiënte verstoken gebleven van "adequate behandeling van een goed behandelbare borstkanker", vindt het college. Die verwijt de man ook dat hij de vrouw pijnbestrijding heeft geweigerd in de laatste fase van haar leven, waardoor zij veel leed.

J. werd in juni vorig jaar door de rechter veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar. Het tuchtcollege constateerde dat J. zichzelf al heeft laten uitschrijven uit het artsenregister en verbiedt hem nu zich ooit nog in te schrijven. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top