ACTUEEL

Zorg van de Zaak meldt overname RKZ bij ACM

Arbodienstverlener Zorg van de Zaak heeft de plannen om het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) over te nemen officieel gemeld bij de Autoriteit Consument en Markt. De melding is een volgende stap in het overnameproces van het Beverwijkse ziekenhuis en brandwondencentrum.

De overnameplannen van Zorg van de Zaak werden in februari 2014 bekend gemaakt. De arbodienstverlener en het ziekenhuis tekenden een intentieverklaring waarin stond dat 75 procent van de aandelen in handen komt van Zorg van de Zaak. De overige 25 procent worden eigendom van de medisch specialisten van het ziekenhuis.

Miljoenenschuld

In 2012 stond het RKZ vanwege een miljoenenschuld op omvallen. Als gevolg van financiering van nieuwbouw die niet rond kwam, stond het RKZ voor circa 20 miljoen euro in het krijt bij zorgverzekeraar Achmea. Door verbouwing kon het RKZ de overfinanciering van verzekeraars niet terugbetalen, alles bij elkaar goed voor een debet van circa 40 miljoen euro. Na een ingrijpende sanering, die 160 van de circa 1400 medewerkers hun baan kostte, verwacht het ziekenhuis over 2013 een positief resultaat. Bij de reddingsoperatie schoten ook de medische specialisten het ziekenhuis te hulp met een achtergestelde lening.

Als de ACM de overname goedkeurt, wordt het Rode Kruis Ziekenhuis na het Slotervaart Ziekenhuis en de IJsselmeer ziekenhuizen het derde ziekenhuis in Nederland dat in particuliere handen komt.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Bert Huisman

23 juli 2014

Het zou goed zijn als al diegenen die ageren tegen private belangen in zorginstellingen waarderen dat juist de "zwakke broeders" door privaat geld worden gered. Zo is het in Duitsland ook gegaan en het is ook logisch: een financieel goed draaiende instelling heeft geen externe investeerders nodig, het zou "duur" zijn om zo'n instelling over te nemen. Een slecht draaiende instelling is voor een prikkie te koop en met goed management snel weer winstgevend te maken. Zorginstellingen hebben het aan hun eigen management te danken als ze "slachtoffer" worden van private ondernemers.

Top