ACTUEEL

RKZ vindt steun bij arbodienstverlener

RKZ vindt steun bij arbodienstverlener

Arbodienstverlener Zorg van de Zaak krijgt een meerderheidsbelang van 75 procent in het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk. De twee partijen hebben hiertoe een intentieovereenkomst getekend die voor de zomer definitief moet leiden tot nieuwe eigendomsverhoudingen.

De overige aandelen (25 procent) komen in handen van de medisch specialisten. Hoewel nog niet bekend is hoeveel geld de participanten voor de aandelen gaan betalen, denkt het ziekenhuis de financiële basis flink te kunnen verstevigen.

In 2012 stond het RKZ vanwege een miljoenenschuld op omvallen. Als gevolg van financiering van nieuwbouw die niet rond kwam, stond het RKZ voor circa 20 miljoen euro in het krijt bij zorgverzekeraar Achmea. Door verbouwing kon het RKZ de overfinanciering van verzekeraars niet terugbetalen, alles bij elkaar goed voor een debet van circa 40 miljoen euro. Na een ingrijpende sanering, die 160 van de circa 1400 medewerkers hun baan kostte, verwacht het ziekenhuis over 2013 een positief resultaat. Bij de reddingsoperatie schoten ook de medische specialisten het ziekenhuis te hulp met een achtergestelde lening.

Innovatie

Zorginhoudelijk zullen Zorg van de Zaak en het RKZ nauw gaan samenwerken. “Door te profiteren van elkaars expertise, kunnen we de arbeidsgerelateerde zorg samen beter vorm geven”, aldus Marius Touwen, CEO van Zorg van de Zaak, dat met merken als ArboVitale, MaetisArdyn en Skils marktleider is op het gebied van bedrijfsgezondheidszorg. “De samenwerking geeft ons de mogelijkheid om nieuwe, innovatieve vormen van bedrijfsgezondheidszorg te ontwikkelen, zoals een polikliniek voor beroepsziekten en arbeidsgerelateerde programma’s voor hulp bij bijvoorbeeld obesitas, diabetes en stoppen met roken.”

RKZ-topman Jeroen van Roon benadrukt in het Financieele Dagblad (FD) niettemin dat het ziekenhuis haar regionale functie behoudt. “De mensen in de IJmond-regio blijven onze primaire cliëntengroep”, aldus Van Roon. Ook wil het ziekenhuis zich nadrukkelijk blijven profileren met specialismen als brandwondenzorg.

Zorgverzekeraar

Van Roon laat in het FD in het midden of zorgverzekeraar Achmea het RKZ en Zorg van de Zaak heeft samen gebracht.  Wel is er ruggenspraak gevoerd met de belangrijkste inkoper van zorg. “Wij bepalen zelf onze strategie”, aldus Van Roon. “Maar de mening van de zorgverzekeraars telt mee.”

Als de plannen  doorgaan wordt het Rode Kruis Ziekenhuis na het Slotervaart en de IJsselmeer ziekenhuizen het derde ziekenhuis in Nederland dat in particuliere handen komt. Daarnaast zijn de medisch-specialisten van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer sinds vorig jaar voor 20 procent eigenaar van het ziekenhuis.
Nu banken steeds terughoudender zijn met financiering is tien tot vijftien procent van de Nederlandse ziekenhuizen rijp voor financiële participatie van derden, zo denken insiders. Met name ziekenhuizen met onvoldoende financieel weerstandsvermogen zullen de komende tijd kiezen voore participatie van externe partijen en medisch-specialisten.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top