ACTUEEL

CBG waarschuwt voor kapotte injectieflacons

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt voor het gevaar van gebroken of gebarsten flacons met het kankergeneesmiddel Velcade. Het CBG reageert daarmee op recente meldingen in Duitsland en in de Verenigde Staten.

Bij verdere inspectie tijdens het verpakkingsproces, voordat de producten op de markt komen, zijn nog vier gebroken of gebarsten flacons aangetroffen. Het CBG constateert op basis hiervan dat er  een risico bestaat dat  patiënten of zorgverleners te maken krijgen met gebroken of gebarsten flacons.

Veiligheidsintructies

Zorgverleners wordt aanbevolen om uit voorzorg de flacon grondig op barstjes of andere beschadigingen te inspecteren. In geval van beschadigingen wordt zorgverleners geadviseerd om contact op te nemen met de leverancier. Daarnaast is het belangrijk om altijd handschoenen te dragen, een veiligheidsbril, een mondkapje en andere beschermende kleding.

De veiligheidsinstructies zijn afkomstig van leverancier firma Janssen in een brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico informatie is in overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar alle Nederlandse ziekenhuisapothekers, groothandels, oncologie- en hematologieverpleegkundigen, hematologen, oncologen en de genoemde specialisten in opleiding.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top