ACTUEEL

Ebola grijpt verder om zich heen

Het aantal doden door ebola is gestegen naar 932. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO) woensdag bekendgemaakt. Tussen 2 en 4 augustus kwamen er 45 mensen bij die bezweken aan de virusziekte. Saudi-Arabië meldt ondertussen dat ook daar een ebola-dode valt te betreuren. Deze persoon is in de telling nog niet meegenomen. In Spanje is de eerste ebola-patiënt gearriveerd. Griekenland heeft maatregelen om ebola buiten de landsgrenzen te houden.

De meeste slachtoffers vielen in de drie landen waar de epidemie het meest heerst: Sierra Leone, Liberia en Guinee. Verder zijn er slachtoffers in Nigeria geregistreerd. Het aantal vermoedelijke of bevestigde gevallen van de virusziekte is van 2 tot en met 4 augustus met 108 gestegen. De meeste nieuwe patiënten werden in Liberia gemeld, terwijl het aantal nieuwe gevallen in Nigeria met 5 tot 9 toenam.

Saudi-Arabië

De persoon die in Saudi-Arabië is bezweken aan ebola is een ongeveer 45-jarige. Dat meldden Arabische media woensdag op basis van informatie van het ministerie van Volksgezondheid. Het is het eerste geval van ebola in Saudi-Arabië en ook in Azië sinds in het westen van Afrika de ebola-epidemie uitbrak.

Dinsdag werd al bekend dat de man werd onderzocht omdat werd vermoed dat hij besmet was. Hij was onlangs teruggekeerd van een zakenreis naar Sierra Leone en werd maandag in het ziekenhuis opgenomen met ebola-verschijnselen.

Spanje

De Spaanse missionaris Miguel Pajares die met het ebola-virus is besmet, is donderdagochtend in Madrid aangekomen. Hij is met een militair vliegtuig uit het West-Afrikaanse land Liberia, waar hij werkte, naar de Spaanse hoofdstad gebracht, meldde het ministerie van Defensie in Madrid. Hij wordt opgenomen in een speciale afdeling van het Carlos III-ziekenhuis in Madrid.
 
In het vliegtuig zat ook een kloosterzuster, die van Guinese afkomst is. Zij is ook ziek, maar lijdt niet aan ebola. Pajares zei vorige week, toen hij ziek was maar nog niet bekend was dat het ebola was, dat hij naar Spanje wilde om een goede medische behandeling te ondergaan. Pajares (75) is de eerste ebolapatiënt die naar Europa is gebracht.

Griekenland

Griekenland heeft zijn burgers woensdag geadviseerd alleen naar de vier West-Afrikaanse landen waar ebola is geconstateerd, te reizen als dat dringend noodzakelijk is. Het Zuid-Europese land waar veel migranten uit Afrikaanse landen aan land komen, heeft voorzorgsmaatregelen genomen om te voorkomen dat het virus zich in het land verspreidt. Zo worden migranten met hoge koorts in quarantaine gehouden. Overigens komen er vrijwel geen inwoners van de vier Afrikaanse landen naar Griekenland.

Nieuwe maatregelen

Internationale experts van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn in Genève bijeengekomen om over nieuwe maatregelen tegen ebola te spreken. Zij moeten onder meer bepalen of de verspreiding van het levensgevaarlijke virus een internationale noodsituatie voor de volksgezondheid is. Dat is bij ebola nog nooit gebeurd. Een van de experts is de Belgische arts Peter Piot, die in 1976 met anderen in het toenmalige Zaïre (nu Democratische Republiek Congo) het ebola-virus identificeerde.  (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top