Finance

Meerderheid specialisten wil prijsplafond

Zeven van de tien medisch specialisten vindt het instellen van een prijsplafond in de zorg een goede zaak. Zes van de tien denkt zelfs dat een prijsplafond onvermijdelijk is om de zorg op termijn betaalbaar te houden. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

EenVandaag bevroeg samen met de Orde van Medisch Specialisten tweeduizend specialisten van tientallen disciplines over het onderwerp. De meerderheid is voor een prijsplafond, maar waagt zich niet aan uitspraken over de hoogte ervan. 62 procent van de specialisten vindt dat zij niet over die beslissing gaat.

Commissie van Wijzen

Circa driekwart van de specialisten vindt dat een Commissie van Wijzen zich over de hoogte zou moeten uitspreken. Zo’n commissie zou moeten bestaan uit specialisten, patiëntenverenigingen, ethici en financieel specialisten. 

80.000 euro

Het onderwerp prijsplafond is niet nieuw in de zorg. In 2006 publiceerde de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg een rapport waarin ze de minister van volksgezondheid adviseerde een plafond van 80.000 euro per gewonnen levensjaar in te stellen. En in juni van dit jaar pleitte KWF Kankerbestrijding voor een plafond voor nieuwe dure medicijnen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Job Schreuder

17 augustus 2014

Nanotechnologieën, en de innovatieve tot revolutionaire invloed daarvan op de gezondheidszorg op de korte en middellange termijn. Deze invloed hoort beslist ook te worden betrokken bij een goede en toekomstgerichte discussie over dit onderwerp. Het zal vaak gaan om innovatieve Nanotechnologieën die niet alleen veel beter zijn, maar vaak ook goedkoper.
Met bijvoorbeeld laboratoria op chips zal vaak buiten de kliniek vroegdiagnostiek bij de mens zowel goed als goedkoop kunnen plaatsvinden. En er kunnen vervolgens met fundamentele Nano methoden veel (kosten) effectievere behandelingen plaatsvinden. De oorzaken en ontwikkeling van diverse ziekten zullen de komende jaren met behulp van bepaalde Nanotechnologieën kunnen worden ontrafeld. Kandidaat geneesmiddelen kunnen binnenkort op grote schaal met onder meer organen op chips sneller, gemakkelijker en goedkoper worden ontwikkeld en getest. Dat zal de tijd en kosten van de ontwikkeling en introductie van nieuwe geneesmiddelen aanzienlijk kunnen verminderen.
Let op: de (dure) rol van ziekenhuizen, medisch specialisten en farmaceutische industrieën zal, door de doorbraak van Nanotechnologieën, gedurende de komende circa 5 tot 15 jaar ingrijpend gaan veranderen, vooral ten gunste van de point of care medicus en de cliënt.

Top