ACTUEEL

MCA opent 24-uurs opvang voor TIA-patiënten

Het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) neemt vanaf september als eerste ziekenhuis in Noord-Holland 24 uur per dag patiënten op die een TIA (Transient Ischaemic Attack) hebben gehad. Dat maakte het MCA vrijdag bekend.

Directe opname

Nu komt een patiënt binnen 24 uur na een TIA,  een voorbijgaande aanval door een ontregelde bloedtoevoer naar de hersenen, via de huisarts voor een dagopname naar de afdeling neurologie. Recente wetenschappelijke studies in Engeland en Frankrijk hebben echter uitgewezen dat het beter is dat de patiënt direct wordt opgenomen en dat het onderzoek en de behandeling meteen beginnen. Dat verkleint de kans dat iemand een beroerte krijgt met tachtig procent.

Uitval is serieus

Bij een TIA  krijgt een deel van de hersenen tijdelijk te weinig bloed, waardoor sommige hersencellen een moment minder goed of helemaal niet werken. Verschijnselen als uitval van de armen gaan meestal vanzelf over, waardoor mensen helemaal niet of pas veel later contact op te nemen met de huisarts. Volgens MCA-neuroloog Majid Aramideh moeten patiënten direct de huisarts bellen wanneer zich uitvalsverschijnselen voordoen. “Ze steken vaak hun kop in het zand, maar een TIA kan een voorbode zijn van een herseninfarct. Ze moeten meteen aan de bel trekken. Als de patiënt direct wordt opgenomen, kunnen we deze aan de monitor koppelen en controleren op hartritmestoornissen.”

Jaarlijks belanden zo'n vijfhonderd mensen met een TIA in het MCA. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top