ACTUEEL

Bijna geen Nederlanders in ebola-gebied

Voor zover bekend werken er bijna geen Nederlandse hulpverleners meer in het ebolagebied. Artsen zonder Grenzen (AzG) heeft nog één medewerker, Karline Kleijer, in Liberia zitten. Roeland Monasch van Unicef is in Sierra Leone.

Het Rode Kruis werkt in de gebieden vooral met lokale medewerkers. Cordaid haalde begin augustus Marjan Kruijzen uit Sierra Leone terug omdat het daar te gevaarlijk is. Zij is daar hoofd van het kantoor. "Wij hebben geen uitvoerend programma daar, dus hoeft ze ook niet noodzakelijkerwijs in Sierra Leone te zijn. Ze behandelt geen patiënten", licht woordvoerder Jos de Voogd toe.

Killers

Cordaid geeft aan zusterorganisaties wel geld om voorlichtingscampagnes over ebola te kunnen houden; om informatie te geven hoe mensen kunnen voorkomen besmet te raken of de ziekte door te geven. "Mensen zijn doodsbang dat ze het krijgen. Zieken verstoppen zich soms voor de autoriteiten. Ze zijn bang door mensen met witte pakken - killers genoemd - te worden meegenomen, omdat ze denken dan echt dood te gaan."

Artsen zonder Grenzen heeft in totaal 184 internationale hulpverleners ingevlogen en 1800 lokale hulpverleners werken in de vier 'besmette landen' Guinee, Liberia, Nigeria en Sierra Leone. In België beschikt AzG over een speciaal centrum waar medewerkers speciaal worden getraind om het risico zo klein mogelijk te houden om te worden besmet met ebola.

Nederlanders

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er circa 40 Nederlanders zijn geregistreerd in Liberia. In zowel Guinee als Sierra Leone zijn er ongeveer 50 Nederlanders geregistreerd. Het is mogelijk dat er Nederlanders in die landen aanwezig zijn die zich niet hebben geregistreerd.

Dodental

Het dodental als gevolg van de ebola-uitbraak in West-Afrika is gestegen naar zeker 1552. De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) maakte dat donderdag bekend. In totaal zijn er 3069 besmettingen vastgesteld. Vrijdag lag het aantal doden door ebola nog op 1427.

Ebola blijft zich snel verspreiden, aldus de WHO, maar de meeste gevallen zijn geconcentreerd in een klein aantal gebieden. De organisatie vreest dat de huidige epidemie meer dan 20.000 mensen kan treffen. Om de uitbraak te bestrijden is een strategisch plan gemaakt. Het werkelijke aantal doden en besmettingen ligt waarschijnlijk twee tot vier keer hoger dan het officiële aantal dat nu bekend is.

Nigeria

De epidemie woedt voornamelijk in Liberia, Sierra Leone en Guinee, maar ook in Nigeria is een aantal mensen aan het dodelijke virus overleden. Donderdag maakte Nigeria bekend dat een arts aan ebola is overleden in de oliestad Port Harcourt. De andere doden vielen in de stad Lagos.

In de Democratische Republiek Congo is ook ebola uitgebroken, maar die uitbraak staat los van de 'grote' epidemie in de andere landen, stelt de WHO. In de provincie Equateur in het noorden van Congo zijn waarschijnlijk 80 mensen besmet met het virus. Tot nu toe werden 24 mensen ziek, van wie er 13 overleden.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top