ACTUEEL

Huisartsen in de bres voor Vlietland

De patiëntenzorg in de regio Rijnmond komt in gevaar als het Vlietland ziekenhuis verdwijnt. Dat schrijven ruim 110 huisartsen in de regio in een open brief. Minister Klink van VWS liet vorige week weten zich niet garant te stellen voor het ziekenhuis, aangezien de continuïteit van cruciale zorg niet in het geding is. “Onacceptabel”, vinden de ondertekenaars.

Geen alternatief

De huisartsen betwijfelen of de andere ziekenhuizen de capaciteit en de mogelijkheden hebben om de patiënten van het Vlietland ziekenhuis efficiënt en duurzaam op te vangen. “Het gaat immers om een verzorgingsgebied van bijna 200 duizend inwoners”, aldus de huisartsen. Bovendien zijn veel patiënten volgens de huisartsen te zwak of ziek om naar Delft of Rotterdam reizen om daar het ziekenhuis te bezoeken. Daarenboven komt ook de spoedeisende hulp in de avond, nacht en het weekend in het gedrang, aangezien de huisartsenpost in het Vlietland is gevestigd.

Kamerdebat

De bezorgdheid over het voortbestaan van het Vlietland heeft weerklank gevonden in de Tweede Kamer. SP-Kamerlid Henk van Gerven wil naar aanleiding van de perikelen rond het Vlietland een debat met de minister over de financiële problemen van streekziekenhuizen. Volgens Van Gerven schept Klink met zijn standpunt ten aanzien van het Vlietland een noodlottig precedent. “Klink is met dit beleid op weg naar een kaalslag in de zorg”, aldus Van Gerven. “Juist de streekziekenhuizen zijn van essentieel belang, omdat die voor patiënten en hun familie dichtbij zijn en een sterke binding hebben met huisartsen en andere zorg in de regio.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top