ACTUEEL

Kabinet helpt AzG bij ebolastrijd

Het kabinet is bereid om Artsen zonder Grenzen (AzG) te helpen bij de strijd tegen ebola in West-Afrika. Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking zei vrijdag na de wekelijkse ministerraad dat ze speciale isolatie-eenheden wil regelen waarmee eventuele besmette AzG-medewerkers kunnen worden weggehaald uit het gebied.

Ploumen is daarover in overleg met de ministeries van Volksgezondheid en van Defensie. Ze vindt het terecht dat AzG zich veel zorgen maakt over het welzijn van de eigen medewerkers in het ebolagebied.

Isolatie-eenheden

Artsen zonder Grenzen is blij met de toezegging van Ploumen. “Het is een goede eerste stap voor verdere samenwerking”, zei een woordvoerder. “Wij zijn vaak de enige organisatie die in de ebolagebieden aan het werk is en dat kunnen we alleen doen als we onze medewerkers optimaal kunnen beschermen.” De isolatie-eenheden die Ploumen heeft beloofd, zijn speciale quarantainepakken en -tenten waarin besmette AzG’ers kunnen worden vervoerd naar een ziekenhuis.

Defensie

Eerder deze week vroeg AzG ook om steun bij Defensie, dat medisch geschoolde militairen en mobiele ziekenhuizen heeft. De organisatie hoopt dat ook die beschikbaar zullen komen. “Defensie heeft specialistische kennis op gebied van biologische wapens. Een ziekte als ebola is daarmee vergelijkbaar", aldus de woordvoerder.

VN

Regeringspartij PvdA en oppositiepartij D66 in de Tweede Kamer wil dat Nederland meer geld beschikbaar stelt voor het bestrijden van ebola. De Kamerleden Roelof van Laar en Sjoerd Sjoerdsma van deze partij dringen er in schriftelijke vragen aan Ploumen op aan een grotere bijdrage te leveren aan het werk van AzG, het Rode Kruis en Unicef, de VN-kinderrechtenorganisatie. Ze wijzen erop dat de VN heeft berekend dat er ruim 450 miljoen euro nodig is om de ebolacrisis onder controle te krijgen en dat de Europese Unie er 140 miljoen euro extra voor uittrekt.

PvdA en D66 wil verder weten of Ploumen ook vindt dat de internationale gemeenschap, inclusief de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, steken heeft laten vallen in de aanpak van de ebola-epidemie. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top