ACTUEEL

Schippers maakt weg vrij voor ebola-medicijnen

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft de weg vrijgemaakt voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om medicijnen aan te kopen tegen ebola. Ze heeft daartoe de ontheffing voor het RIVM gewijzigd voor het bezit van niet-toegelaten geneesmiddelen.

De wijziging gaat op 16 september in, zo heeft Schippers op maandag 15 september bekendgemaakt. De wijziging zat er al aan te komen, maar is nu versneld in procedure gebracht in verband met de uitbraak van ebola in West-Afrika en de terugkeer van twee Nederlandse artsen uit Sierra Leone die mogelijk besmet zijn.

Algemeen

Het RIVM heeft al langer een ontheffing om niet-toegelaten geneesmiddelen op voorraad te hebben. Dat is nodig om ziekten te kunnen bestrijden die de publieke gezondheid kunnen bedreigen, bijvoorbeeld bij een uitbraak van besmettelijke ziekten of een incident met radioactieve stoffen.

In de huidige ontheffing staat bij een middel vaak specifiek de naam van een fabrikant en dat blokkeert de weg om een ander middel in te kopen met dezelfde stoffen. De wijziging wordt nu algemener gesteld, zodat middelen tegen ebola eronder vallen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top