ACTUEEL

Gedupeerden neuroloog storen zich aan Kingma

Gedupeerde patiënten van de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur hebben zich dinsdag gestoord aan de uitleg die bestuursvoorzitter Herre Kingma van het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede aan het rapport van de commissie-Lemstra gaf. Zij zijn ervan overtuigd dat Kingma in zijn vorige functie als inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg moet hebben geweten van de praktijken van de specialist.

Geëmotioneerde Kingma

Kingma heeft dit na afloop van de presentatie ten stelligste ontkend. Een geëmotioneerde Kingma: “Ik zeg nogmaals: ik heb van deze zaak destijds niet geweten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft geen melding gedaan van disfunctioneren. Welk belang had ik er als inspecteur-generaal bij om een specialist van het MST de hand boven het hoofd te houden?”

Lijken uit de kast

Ex-patiënt Wim van Losser is echter overtuigd van het tegendeel. “Hij kende alle lijken uit de kast. Zoals hij zich hier vandaag weer heeft gepresenteerd, stuit mij tegen de borst. Hij ontloopt zijn verantwoordelijkheid en vrijwaart zich van enige betrokkenheid.”

Druk met aanbevelingen

Kingma, sinds 2006 bestuursvoorzitter van de ziekenhuis, liet dinsdag weten dat het MST druk bezig is om allerlei aanbevelingen van de commissie-Lemstra in te voeren. Daarbij gaat het om een intercollegiale toetsing van patiëntendossiers, een scherpere verantwoordelijkheid van de raad van bestuur en richtlijnen voor het eerder herkennen van disfunctioneren van artsen. Volgens de bestuursvoorzitter had de toenmalige raad van bestuur eerder moeten ingrijpen. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Sophie Hankes

1 september 2009

Natuurlijk heeft Herre Kingma in zijn functie als Inspecteur-Generaal Inspectie Gezondheidszorg hiervan afgeweten.

De regionale Inspectie wist dat bij Jansen Steur sprake was van jarenlang disfunctioneren waarbij vele patienten schade hadden opgelopen of zelfs overleden waren. Kingma en de hierarchie bij de Inspectie Gezondheidszorg kennende horen alle inspecteurs dergelijke grote zaken bij de top van de Inspectie te melden.

En...wanneer hij er niet van afgeweten zou hebben, zou dit ook een teken van disfunctioneren van de Inspectie Gezondheidszorg zijn.

Overigens heeft Kingma welbewust geweigerd om slachtoffers van medische fouten, die hem om contacteerden, te helpen en stopte hij de fouten in de doofpot.

Daarom staat hij op de zwarte lijst van SIN-NL.

Maaswinkel

29 november 2012

Herre Kingma moet een geweldige klomp boter op zijn hoofd hebben. Zijn verleden als Inspecteur Generaal en de wijze waarop hij de afgelopen jaren het probleem Janssen Steur heeft aangepakt, in het bijzonder zijn houding naar klagers, maken hem ongeschikt als puinruimer. Als het ziekenhuis schoon schip wil maken, zal het zich moeten ontdoen van Kingma.

Maaswinkel

29 november 2012

Herre Kingma vraagt retorisch: Welk belang had ik er als I.G bij? Zou hij misschien zijn huidige functie te danken hebben aan het feit dat hij de zaak Jansen Steur als I.G. zo'n zachte behandeling heeft gegeven?

Top