ACTUEEL

Middel tegen hepatitis C in basispakket

Patiënten met chronische hepatitis C in een verder gevorderd stadium krijgen vanaf 1 november het medicijn sofosbuvir (Sovaldi) voorlopig vergoed uit het basispakket. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dat besloten na onderhandelingen over de prijs met de fabrikanten van het middel.

Om het ook voor een grote groep vergoed te krijgen, moet nog meer worden overlegd, aldus Schippers. Vooralsnog hoeven er door deze onderhandelingen miljoenen euro's minder te worden uitgegeven aan dit medicijn.

Doorbraak

De bewindsvrouw is blij dat het middel beschikbaar komt. "Dit is echt een doorbraak voor patiënten en artsen. Het betekent genezing voor een groep patiënten die tot nu toe niet of nauwelijks geholpen konden worden. Door de onderhandelingen met de fabrikant komt het middel ook tegen een aanvaardbare prijs op de markt."

Mensen met chronische hepatitis C krijgen doorgaans pas na jaren klachten, vooral aan de lever. Het nieuwe medicijn is effectiever dan de bestaande behandelingen, die zwaar zijn voor de patiënt. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top