ACTUEEL

Psychiater moet dossier afgeven om erfenis

Een psychiater moet van de rechter in Leeuwarden het dossier van een demente man aan diens weduwe geven, zodat gekeken kan worden of hij bij zinnen was toen hij zijn testament wijzigde. Door de aanpassing liet de man 26 miljoen euro na aan het Leger des Heils en De Zonnebloem, in plaats van aan zijn vrouw en kinderen.

De vrouw stapte naar de rechter omdat zij denkt dat haar man, met wie ze 55 jaar samenleefde, niet wilsbekwaam was toen hij zijn testament aanpaste.

Karakterveranderingen

Het is opmerkelijk dat een rechter een arts opdraagt zijn beroepsgeheim te doorbreken. De man overleed vorig jaar op 82-jarige leeftijd en veranderde zijn testament in 2012. Zijn vrouw was toen al bij meerdere artsen geweest omdat zij leed onder de karakterveranderingen van haar demente echtgenoot. De vrouw wil weten hoe de psychiater kon oordelen dat haar man wist wat hij deed toen hij zijn testament wilde aanpassen.

Volgens het gerechtshof in Leeuwarden heeft de weduwe geen andere mogelijkheid om antwoorden te krijgen op haar vragen. De arts moet ook laten weten hoe hij zijn onderzoek heeft gedaan en of hij wist hoe groot de erfenis was. Elke dag dat de psychiater het dossier niet geeft, moet hij een boete van 100 euro betalen, met een maximum van 5000 euro. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top