ACTUEEL

Verzekeraar moet spoedhulp Den Helder garanderen

Zorgverzekeraars moeten de spoedeisende hulp (SEH) van het Gemini Ziekenhuis in Den Helder overeind houden. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) meldt woensdag dat de verzekeraars daartoe ook in staat zijn, ook al moeten ze daarvoor misschien meer betalen dan ze zouden willen.

Het Helderse ziekenhuis vroeg de minister onlangs om een bijdrage voor de SEH en acute verloskunde. Die is geweigerd omdat inmiddels is gebleken dat de zorgverzekeraars het kunnen doen. "De zorgverzekeraars moeten voor 1 december aan de NZa laten weten hoe ze de spoedzorg in Den Helder voor hun verzekerden garanderen", aldus de NZa.

Machtspositie

Ook het ziekenhuis moet meewerken aan een oplossing, zo schrijft de NZa. "Als een ziekenhuis een machtspositie heeft, omdat er verder in de regio geen andere zorgaanbieder is die deze zorg aanbiedt, mag het ziekenhuis daar geen misbruik van maken, bijvoorbeeld door onredelijk hoge tarieven te vragen." De waakhond voor de zorg zal in de gaten houden dat de zorgverzekeraars en het ziekenhuis "hun verantwoordelijkheid nemen". (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Glenn Mitrasing

29 oktober 2014

Nu mag de marktwerking zich laten gelden en aantonen wat
haar waarde voor de burger is en nu roept iedereen ho ho ho...

Top