ACTUEEL

Hoger beroep tegen vrijspraak borstendokter

Het Openbaar Ministerie legt zich niet neer bij de vrijspraak van de Haagse 'borstendokter' Rock G. De officier van justitie gaat in beroep, maakte het OM op 31 oktober bekend.

G. was donderdag vrijgesproken van mishandeling en oplichting van patiënten. Die waren soms ernstig verminkt door infecties en fouten. In totaal hadden 121 mensen zich gemeld. Tien daarvan werden tijdens het proces behandeld.

Volgens de rechtbank staat het niet vast dat de kliniek van G. de bron van de infecties was. Hij heeft wel fouten gemaakt, zeggen de rechters, maar die zijn niet ernstig genoeg om hem te straffen. De arts valt onder de zogeheten medische exceptie. Die houdt in dat een arts niet automatisch gestraft wordt voor pijn of letsel, wanneer hij in het belang van een patiënt een medische ingreep verricht.

Verontwaardiging

De vrijspraak leidde direct tot veel onbegrip. “Wij vinden het vreemd, we zijn verontwaardigd en teleurgesteld, vooral voor de slachtoffers”, stelde René van der Hulst, hoogleraar in Maastricht en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. “Blijkbaar kun je ver gaan voordat je wordt veroordeeld.''
“We zitten hier met de mond open. Hoe bont moet je het maken voordat je wordt veroordeeld? Voor patiënten is dit niet te snappen'', aldus directeur Wilna Wind van patiëntenfederatie NPCF.
Het Openbaar Ministerie (OM) had 3 jaar cel geëist, waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De medische tuchtrechter had eerder bepaald dat G. nooit meer als arts mag werken.(ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top