ACTUEEL

Schutterende staf Ruwaard bleef aan

De verwijten aan de drie cardiologen van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis (RPZ) gelden eigenlijk ziekenhuisbreed. De hele medische staf had de dossiers niet op orde en communiceerde slecht met patiënten over bijvoorbeeld levenseindebeslissingen.

Dat constateerden Frits van den Broek, oud bestuursvoorzitter van het RPZ en twee hoogleraren patiëntveiligheid en interne geneeskunde op 2 november in een uitzending van Brandpunt.

Conflicten

Op veel afdelingen hadden maatschapsleden conflicten met elkaar en weigerden te overleggen over behandelingen. Bijna alle specialisten werken na de doorstart nog in het ziekenhuis.

Sterftecijfer

Jan Klein, hoogleraar patiëntveiligheid aan de TU Delft onderzocht het RPZ. Hij wijdt de problemen aan de slechte financiële situatie. Specialisten moesten dus productie draaien en kregen meer patiënten dan zij aankonden. Een hoog sterftecijfer was een ziekenhuisbreed probleem. Naast cardiologie geeft Brandpunt voorbeelden van slechte communicatie die speelden op interne geneeskunde en de longafdeling.

Samenwerking

De IGZ sleepte drie cardiologen voor de tuchtrechter, die hen een berisping gaf. Tegen de andere specialisten werd niks ondernomen. De medische staf is nu nog werkzaam bij het Spijkenisse Medisch Centrum (SMC), zoals het RPZ nu heet. In een reactie stelt het ziekenhuis dat het werkt aan een nieuwe stafstructuur gericht op samenwerking.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top