ACTUEEL

Curator onderzoekt gouden handdruk TZG

Drie managers van Thuiszorg Groningen (TZG) zijn vlak voor het faillissement van begin dit jaar met een afkoopsom van in totaal een half miljoen euro vertrokken. Dit blijkt uit een tussentijdse rapportage van de curatoren.

Voordringen

De betaling aan de drie managers werd op 19 februari gedaan daags voor het faillissement van Thuiszorg Groningen en de andere onderdelen van het Meavita-concern. De curator onderzoekt nu of schuldeisers met deze late betaling buiten spel zijn gezet. In dat geval zou er sprake zijn van zogeheten ‘paulianeus handelen’, oftewel het ‘ongeoorloofd voordringen’ op andere rechthebbenden.

Steunaanvraag

Thuiszorg Groningen ging in april failliet en liet daarbij ruim 6,5 miljoen euro aan schulden achter. Na het faillissement is Thuiszorg Groningen doorgestart met oud-PvdA Kamerlid Gerrit Jan van Otterloo als bestuursvoorzitter. Deze heeft bij onlangs de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een steunaanvraag van 48 miljoen euro ingediend.

‘Rare situatie’

In het Dagblad van het Noorden noemt Van Otterloo de afkoopsommen ‘een rare situatie’: “Helemaal netjes vind ik het niet.” Hij wijst erop dat enkele van de betrokken managers nu bij Buurtzorg Nederland aan de slag zijn, een concurrent van TZG. “Met medeneming van hun gouden handdruk”, aldus Van Otterloo in het Dagblad van het Noorden.
De verdenking van paulineus handelen en onbehoorlijk bestuur speelt niet alleen in Groningen. Ook bij de andere failliete Meavita-onderdelen onderzoeken de curatoren deze verdenking. 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top