Finance

'Zorgverzekeraar geeft winst grotendeels terug'

'Zorgverzekeraar geeft winst grotendeels terug'

De zorgverzekeraars hebben hun winsten van de afgelopen jaren grotendeels teruggegeven aan de verzekerden in de vorm van lagere, of minder sterk stijgende premies. Dat meldt het FD op basis van een analyse van de cijfers van de verzekeraars die de krant met vergelijkingssite Zorgkiezer.nl heeft uitgevoerd.

In 2012 en 2013 maakten de vier grootste zorgverzekeraars (Achmea, CZ, VGZ en Menzis), plus DSW (de grootste onder de kleine verzekeraars) samen bijna 2,6 miljard euro winst. Van dit bedrag werd 2,3 miljard euro aangewend om de premies van dit jaar en volgend jaar te drukken.

Wel zijn er flinke verschillen tussen de verzekeraars onderling, zo constateren  FD en Zorgkiezer.nl. CZ en Menzis geven meer dan de winsten terug en spreken hun reserves aan. Zij zetten de afgelopent wee jaar respectievelijk 84 miljoen euro en 59 miljoen euro méér in dan ze aan winst behaalden. Achmea, VGZ en DSW zetten de winsten slechts gedeeltelijk in. Met de rest vulden zij hun reserves juist aan.

De zorgverzekeraars liggen al tijden zwaar onder vuur om hun hoge winsten en spaarpotten. In 2014 boekten ze een recordwinst van 1,4 miljard euro en samen hebben ze ruim 9 miljard euro op de bank. Die reserve is ruim twee keer groter dan toezichthouder de Nederlandsche Bank formeel aan solvabiliteit eist.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top