ACTUEEL

Beroepsmantelzorg en zelf huishoudhulp betalen

Ouderen willen liever betaalde mantelzorg dan zorg van familie of vrienden. En meer dan de helft betaalt liever voor huishoudelijke hulp dan dat ze aanklopt bij de gemeente.

Dit zijn twee uitkomsten uit de eindejaarspeiling die seniorenorganisatie ANBO hield onder meer dan 1500 leden.

Mantelzorg

De leden kregen telkens twee keuzes voorgelegd. Bijna negentig procent van de ouderen wil eigen regie voeren. Slechts tien procent wil dat de overheid helpt. Ook hulp vragen aan de gemeente doen ouderen liever niet. Meer dan de helft (54 procent) betaalt liever zelf huishoudelijke hulp dan dat ze bij de gemeente aanklopt. Ook prefereert men liever betaalde mantelzorg (66 procent) dan dat men familie of vrienden om hulp vraagt.

Naturapolis

Andere opvallende uitkomsten: Negentig procent stapt eerder naar de huisarts dan dat het informatie zoekt op google. Het ouderwetse pillendoosje slaat beter aan (87 procent) dan een medicijnapp. Iets meer dan de helft (53 procent) verkiest een naturapolis boven een restitutiepolis. Driekwart stelt vrije artsenkeuze boven goedkopere maandpremie. En bijna honderd procent vindt natuurlijk ouder worden belangrijker dan plastische chirurgie.

Zelfredzaamheid

Volgens directeur Liane den Haan van ANBO laat de peiling zien dat ouderen klaar zijn voor 2015, waarin het uitgangspunt eigen kracht en zelfredzaamheid is. Maar ze waarschuwt dat veel mensen door alle wet- en regelgeving door de bomen het bos niet meer zien. Den Haan: “Het is belangrijk dat we komend jaar oog houden voor senioren die niet kunnen meekomen of mensen zonder sociaal netwerk. Voor hen moet zorg en ondersteuning gegarandeerd zijn.”

1 Reacties

om een reactie achter te laten

W.J.A. Gulpen

5 januari 2015

Als je de vraag zou stellen vertrouwd de zorggebruiker de overheid nog dan worden de uitkomsten van dit onderzoek relatiever.
De gebruikers hebben nu al een houding aangenomen van je kunt er niets tegen doen dus geef ik maar de voor mij meest gunstigste antwoorden. Ze geven de antwoorden van iemand die verslagen is.

Top