ACTUEEL

IGZ sleept apotheker voor rechter na medicijnmisser

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) brengt een apotheker voor de medische tuchtrechter vanwege blunders. De apotheker liet een vrouw dagelijks in plaats van wekelijks methotrexaat gebruiken. Hier is de Utrechtse vrouw van 57 jaar aan overleden, zo stelt de inspectie.

Verkeerd gebruik medicijn

Het is volgens een woordvoerder van de IGZ bijzonder dat een apotheker voor de tuchtrechter wordt gebracht. “Dat komt niet vaak voor,” aldus de woordvoerder. De vrouw in kwestie had reumaklachten. Om de klachten te verminderen, nam zij elf dagen lang het medicijn methotrexaat. Ze had dat echter eens in de week moeten krijgen. Uiteindelijk is zij volgens de IGZ in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van het gebruik van het medicijn. Methotrexaat wordt door kankerpatiënten op dagelijkse basis geslikt. Reumapatiënten mogen het maar een keer per week krijgen. “De fout hierin wordt regelmatig gemaakt. De afgelopen twee tot drie jaar zijn daardoor zeven patiënten overleden,” licht de IGZ-woordvoerder toe.

Waarschuwing voor methotrexaat

Apothekers zijn door de inspectie en andere partijen verschillende keren gewaarschuwd. Vorig jaar juli kregen ze nog een waarschuwingsbrief dat dit medicijn nog steeds te vaak verkeerd werd voorgeschreven. De familie van het Utrechtse slachtoffer is zaterdag in het AD naar buiten gekomen met het verhaal. Hiermee zeggen de nabestaanden aandacht te willen vragen voor de ernstige gevolgen van medicijnmissers. Met de apothekerskoepel KNMP is ook afgesproken waarschuwingsstickers op de verpakking te plakken. Wanneer die er komen is nog onduidelijk.

Grens bereikt

“Op een gegeven moment is de grens bereikt en zegt de inspectie dat de apotheker bekend zou moeten zijn met het probleem en die fout niet meer zou moeten maken.” De KNMP onderschrijft dit en zegt in een reactie apothekers zelf voldoende te hebben gewaarschuwd en met andere koepels afspraken te hebben gemaakt om doseerfouten met methotrexaat te voorkomen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top