Algemeen

Staatssecretaris komt met plan verpleeghuiszorg

De pleegzorg dreigt in veel instellingen af te glijden. Staatssecretaris Van Rijn is daarom nu met een plan van aanpak gekomen voor betere verpleeghuizen.

Scherper toezicht door de inspectie, slechte bestuurders keihard aanpakken, meer openheid over de verschillen tussen instellingen en zorgen dat bij elk tehuis de juiste zorgteams werken. Want vooral de aandacht voor 'zware' patiënten moet beter, schrijft het AD. Dat staat in het langverwachte plan van aanpak voor betere verpleeghuiszorg van staatssecretaris Van Rijn .

De officiële aanleiding is een kritisch inspectierapport van afgelopen juni. Daaruit bleek dat de zorg in veel tehuizen onder de maat is en niet aansluit op de behoeften van patiënten. Er is onvoldoende deskundig personeel aanwezig en dossiers worden slecht bijgewerkt.

Ingewijden zeggen echter dat het plan pas serieus vorm begon te krijgen toen het AD in novermber het schokkende verhaal publiceerde van de vader van staatssecretaris Van Rijn en diens buurman Ben Oude Nijhuis. Zij trokken aan de bel over de falende zorg voor hun echtgenotes in een Haagse instelling.

In verpleeghuizen waar de basiszorg nu al een onvoldoende krijgt, heeft de bewindsman destijds al direct stappen aangekondigd: het komend halfjaar wil hij hier het toezicht verscherpen. Verder worden managers bij structureel onderpresteren gedwongen verbeteringen door te voeren. Ook kan een externe waarnemer de zaak overnemen of een andere instelling de zorg.  

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top