ACTUEEL

Predicaten voor topzorg uitgereikt

VWS-topambtenaar Kees van der Burg heeft de eerste Topcare-predicaten uitgereikt aan afdelingen van vijf verpleeghuisorganisaties. Zij zetten wetenschappelijk onderzoek in om de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg voor chronisch zieken te verbeteren, en onderscheiden zich daarmee van andere verpleeghuizen.

De gelukkigen zijn De Waalboog in Nijmegen, Atlant Zorggroep in Beekbergen en in Apeldoorn, Vivium zorggroep in Naarden, Topaz in Leiden en aan Lelie Zorggroep in Rotterdam. De predicaten reikte Kees van der Burg, directeur generaal langdurige zorg van het ministerie voor VWS, uit.

Topcare staat voor topzorg voor mensen met complexe aandoeningen die langdurig zorg nodig hebben. Het initiatief richt zich op langdurige zorg rond 4 aandoeningen: de ziekte van Huntington, het syndroom van Korsakov, geriatrische revalidatie en gerontopsychiatrie. Topcare werkt samen met verschillende umc’s en hogescholen om wetenschappelijk bewezen methoden in de praktijk toe te passen.

Bij aanvang van het Topcare Initiatief in 2010 kregen de betrokken instellingen - Atlant Zorggroep, Lelie zorggroep, Topaz, de Waalboog en Vivium zorggroep - een kleine subsidie van VWS. Inmiddels investeren de instellingen zelf in de topzorg. Om hoeveel geld het gaat, is onbekend. De instellingen houden dit niet bij en bovendien gaat het niet in alle gevallen om extra geld maar om tijdsinvesteringen, denk aan eigen medewerkers die promoveren op een relevant onderzoek.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top