ACTUEEL

Ouderen Montferland krijgen thuishulp terug

De gemeente Montferland in de Gelderse Achterhoek moet twee oudere inwoners per direct weer drie uur per week huishoudelijke hulp aanbieden. Die uitspraak van de bestuursrechter van de Rechtbank Gelderland is een voorbeelduitspraak die in veel meer gemeenten gevolgen gaat krijgen voor ouderen die schoonmaakhulp opeens niet meer vergoed krijgen.

Montferland bepaalde in 2014, net als veel andere gemeenten, dat per 1 januari alle schoonmaakhulp onder de drie uur per week 'algemeen gebruikelijk' is. Voglens de gemeente vallen de eerste drie uur hulp niet langer onder de wettelijke gemeenteplicht om inwoners te helpen bij het langer zelfstandig blijven wonen.

De ouderen zijn het daarmee niet eens en spanden een rechtszaak aan. De rechter is het met de ouderen en hun jurist eens dat niet zonder gedegen onderzoek kan worden aangenomen dat de ouderen de drie uur per week wel zelf kunnen betalen of de schoonmaak in familie- of kennissenkring kunnen regelen. En dat een vervuilend huis de gezondheid kan aantasten.

Uitspraak Utrecht

Tegelijk met de uitspraak in Arnhem, deed ook de bestuursrechter in Utrecht een uitspraak, die als voorbeeld kan gaan gelden voor andere gemeentes. Utrecht bepaalde niet dat hulp onder de drie uur zelf betaald moet worden, maar dat iedereen met recht op huishoudhulp eerst standaard 1,5 uur per week krijgt.
 
Sommige ouderen kregen daardoor opeens veel minder hulp; bijvoorbeeld van vijfenhalf en drie uur naar anderhalf uur in de voorbeeldzaak. De rechter in Utrecht stelt nu dat anderhalf uur een redelijke norm is, maar dat de gemeente wel beter onderzoek moet doen of aanvullend maatwerk nodig is als men daarom vraagt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top