Tech

Patiënt UMCU ziet testuitslag eerder dan arts

Patiënten van het UMC Utrecht (UMCU) krijgen vanaf dinsdag direct inzage in hun complete elektronische patiëntendossier. Foto's, verslagen en uitslagen van het laboratorium kunnen zonder tussenkomst van de arts worden bekeken. Dat meldt het Financieele Dagblad (FD).

Het UMCU is naar eigen zeggen het eerste ziekenhuis dat patiënten op deze manier informeert. Door informatie direct te delen wil het medisch centrum de verhouding tussen arts en patiënt gelijkwaardiger maken. Ook verwacht het UMCU dat consulten efficiënter zullen verlopen, schrijft het FD.

Tot nu toe zat duurde het steeds een paar dagen tot een paar weken voordat patiënten informatie in hun elektronische dossier konden inzien. Pas op een consult werden uitslagen bekend gemaakt, bijvoorbeeld om onnodige ongerustheid te voorkomen.

Patiënten kunnen er wel voor kiezen om de informatie alleen via de arts te krijgen. Wie wel kijkt, kan met vragen terecht bij een telefonische helpdesk, of een e-consult aanvragen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Willem de Groot

25 maart 2015

Dit is absoluut een interessante ontwikkeling. Eigenlijk jammer dat veel media het aspect van het eerder zien van labuitslagen benadrukken. Want het initiatief van het UMC Utrecht is namelijk zoveel meer! Een dag voor de bekendmaking had ik een interview met dr. Wiepke Cahn van het UMC Utrecht. Dat interview heb ik gisteren op mijn site gepubliceerd: http://appadvies.nl/appblog-2015/primeur-umc-utrecht-volledig-dossier-online.html

Willem de Groot
appAdvies

Top