ACTUEEL

Weduwe wil eerherstel voor huisarts Tromp

"Ik probeer mijn man een stem te geven. Hij heeft de beste bedoelingen gehad, maar hij is publiekelijk vermorzeld. Wat iedereen ook vindt, wat deskundigen ook zeggen: wij, familie en vrienden, blijven ijveren voor zijn eerherstel."

Dat zei Anneke Tromp op 23 april in de rechtbank in Alkmaar. De weduwe van huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn had daar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gedaagd. De huisarts werd in oktober 2013 door de IGZ op non-actief gezet en pleegde later zelfmoord. De weduwe vindt dat de inspectie dat verstrekkende besluit nooit had mogen nemen.

Huisarts Tromp gaf in augustus 2013 veel meer morfine dan toegestaan aan een terminaal zieke patiënt, die korte tijd later overleed. Een aanwezige co-assistente van het AMC in Amsterdam stapte hierop naar haar begeleider, die de IGZ inlichtte. De inspectie bracht de zaak vervolgens aan bij het Openbaar Ministerie (OM).

De huisarts werd begin oktober door de IGZ voor zeven dagen op non-actief gesteld. Tromp tekende bezwaar aan tegen dat besluit, maar maakte kort daarna een einde aan zijn leven. In mei 2014 erkende de inspectie dat het verbod een te ruime reikwijdte had gehad en dat het had moeten worden beperkt tot de palliatieve zorgverlening. In verband met het overlijden van Tromp besloot de IGZ het besluit te herroepen. (ANP) 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Nora Holtrust

24 april 2015

Ik heb twee uur geleden gereageerd maar de reactie verschijnt niet!!!

Nora Holtrust

24 april 2015

Ik probeer het nog eens: ik leef heel erg met mevrouw Tromp mee. Ik vind dat haar man schandelijk is behandeld door het IGZ.
Hupakee op non-actief, zonder overleg.
Diep treurig en dat bij zo'n aardige, integere huisarts.

Top