Finance

Trend in 2008: splitsen van zorgconcerns

Landelijk opererende zorgconcerns zijn in 2008 meer uiteen gevallen dan ooit tevoren. In de geestelijke gezondheidszorg en in delen van de thuiszorg is het aantal fusies juist toegenomen. Dat blijkt uit de top 100 van grootste zorginstellingen in 2008 van Zorgvisie en PricewaterhouseCoopers.

Regionale zelfstandigheid

Volgens Zorgvisie ontvlechten zorgorganisaties zich, omdat de voordelen van centrale aansturing voor directies minder zwaar wegen dan regionale zelfstandigheid. Zo zal Espria Philadelphia Zorg afstoten en zijn Thuiszorg Groningen en de Haagse Wijk- en Woonzorg zelfstandig verder gegaan vanuit zorgconcern Meavita. In de ggz vinden juist meer fusies plaats, terwijl de winstgevendheid van de instellingen daalt door onder meer het dbc-systeem.

Top 10 grootste zorgaanbieders

Opvallend is vooral de nummer één positie van Espria. Het concern komt voor de eerste keer voor op de lijst met een omzet van 1,12 miljard euro. Hiermee is het Erasmus Medisch Centrum gedaald naar de tweede plek. De sterkste stijger in de lijst, naast de nieuwe binnenkomers, is Bestuursstichting Lentis met een omzet van ruim 241 miljoen euro. De academische ziekenhuizen scoren hoog in de top 100 van grootste zorgaanbieders. De top 10 luidt als volgt:

 1. Espria, Harderwijk
 2. Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam
 3. Universitair Medisch Centrum Groningen
 4. Universitair Medisch Centrum Utrecht
 5. Universitair Medisch Centrum St Radboud, Nijmegen
 6. Academisch Medisch Centrum, Amsterdam
 7. VU Medisch Centrum, Amsterdam
 8. Leids Universitair Medisch Centrum
 9. Carante Groep, Sliedrecht
 10. ’s Heerenloo Zorggroep, Amersfoort

Top 10 rijkste grote zorgaanbieders

Uit het onderzoek is tevens een top 10 van rijkste grote zorgaanbieders gedestilleerd. Hiervoor is de verhouding tussen de totale baten en het eigen vermogen in 2008 bekeken. Zo heeft het UMC Utrecht een eigen vermogen van ruim 200 miljoen euro en een omzet van bijna 800 miljoen euro. Het Erasmus MC kent zelfs een eigen vermogen van bijna 240 miljoen euro en een omzet van ruim 1 miljard euro. De top 10 ziet er als volgt uit:

 1. Universitair Medisch Centrum Utrecht
 2. Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam
 3. Sint Maartenskliniek, Nijmegen
 4. Vivium Zorggroep, regio Gooi en Vechtstreek
 5. MeanderGroep Zuid-Limburg, in Weerlen
 6. Algemeen Ziekenhuis Westfries Gasthuis, Hoorn
 7. VisioSensisDeBrink, Almere
 8. KwadrantGroep, Drachten
 9. Deventer Ziekenhuis, Deventer
 10. Sint Antonius Ziekenhuis, Utrecht

Schaalgrootte in Skipr magazine

De kwestie van schaalgrootte wordt ook in het oktobernummer van Skipr magazine uitvoerig belicht. Bestel het oktobernummer of neem een gratis abonnement.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top