ACTUEEL

Martha Flora breidt uit naar Duitsland

Martha Flora gaat de activiteiten uitbreiden naar Duitsland. Bij de oosterburen gaat de zorgaanbieder de komende jaren enkele tientallen gespecialiseerde verpleeghuizen voor mensen met dementie openen. De oprichters van Martha Flora hebben hiertoe een contract getekend met de Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), een grote zorgaanbieder in Duitsland.

De Duitse organisatie benaderde de Nederlandse aanbieder van particuliere dementiezorg vanwege interesse voor het vernieuwende concept, volgens Marco Ouwehand, één van de oprichters van Martha Flora. "In het buitenland heeft de Nederlandse ouderenzorg een goede reputatie, onder meer vanwege de grotere aandacht voor het welbevinden van mensen." De verpleeghuiszorg in Duitsland richt zich volgens Ouwehand vooral op het medische aspect van de zorg, welbevinden speelt er nog geen rol van betekenis.

De ASB is van origine een ambulancedienst en heeft zich de afgelopen decennia ook toegelegd op het bieden van onder meer verpleeghuiszorg en thuiszorg. De aanbieder benaderde Martha Flora omdat het vernieuwende zorg wil bieden. De afgelopen twee jaar hebben er gesprekken plaatsgevonden tussen de Nederlandse en de Duitse zorgaanbieder. Dat duurde even omdat volgens Ouwehand ASB een vereniging is met zelfstandige vestigingen in de afzonderlijke bondsrepublieken, met elk een eigen bestuur.

Ambitie

De gesprekken hebben geresulteerd in de ambitie dat Martha Flora over de grens veertig tot vijftig verpleeghuizen voor mensen met dementie gaat openen. De eerste vestiging komt in de agglomeratie Frankfurt Rhein/Main, waar 5,5 miljoen mensen wonen. De komende maanden gaat Ouwehand in Frankfurt en andere plekken in Duitsland op zoek naar geschikte locaties. Na de zomer worden er knopen doorgehakt, waarna op z’n vroegst in 2016 het eerste huis zal opengaan. Het wordt 2017 als de huizen nog nieuw moeten worden gebouwd.

De projectontwikkeling en de uiteindelijke beleggersrol gaan vastgoedpartijen vervullen, volgens Ouwehand. Martha Flora en ASB zullen huurder zijn van de panden. Voor het verblijf en de zorg in de huizen zullen toekomstige bewoners een grote eigen bijdrage leveren. De Duitse zorg wordt namelijk anders gefinancierd dan de Nederlandse. In Duitsland draagt de overheid minder bij aan ouderenzorg, burgers betalen meer zelf. Volgens Ouwehand sluiten veel Duitsers verzekeringen af voor bijvoorbeeld verpleeghuiszorg.

Wachtlijst

Martha Flora telt in Nederland inmiddels vier verpleeghuizen: in Hoorn, Den Haag, Lochem en Gouda. Volgens Ouwehand is er een wachtlijst voor de huizen. De zorgaanbieder heeft dan ook plannen om uit te breiden met nog eens vijf locaties. De eerstvolgende komt in Maastricht en opent op 19 juni de deuren. Overigens stoppen de uitbreidingsplannen over de grens niet bij Duitsland: Ouwehand zegt contacten te hebben gelegd met zorgaanbieders in het Verenigd Koninkrijk.

Martha Flora is vernoemd naar de moeder van Marco Ouwehand. Zij had dementie en wilde niet eindigen in een regulier verpleeghuis. Geïnspireerd door zijn moeders wens ontwikkelde Ouwehand een zorgconcept, waarin het welbevinden van mensen met dementie centraal staat en mensen zoveel mogelijk hun vertrouwde leven voortzetten. Hij heeft het concept ontwikkeld samen met Anne-Mei The, bijzonder hoogleraar Zorg en Dementie aan de Universiteit van Amsterdam. In 2010 ging het eerste verpleeghuis van start.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top