ACTUEEL

Klink geeft startschot campagne voor orgaandonatie

Maandag is een campagne voor orgaandonatie van start gegaan. Doel is om zoveel mogelijk mensen te bewegen tot orgaandonatie. Daarnaast is de inzet dat Nederlanders hun keuze voor of tegen doneren laten vastleggen. Er zijn 7 miljoen mensen die hun keuze niet hebben vastgelegd, terwijl 30 procent er wel positief tegenover staat, aldus Klink. Hierdoor staan er te veel mensen op de wachtlijst voor een orgaan.

Tekort donororganen

Minister Ab Klink van VWS gaf samen met directeur Paul Beerkens van de Nierstichting de aftrap van de campagne. Het ministerie van VWS organiseert de campagne samen met een aantal gezondheidsorganisaties. Al jaren is er een groot tekort aan donororganen. Volgens cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting wachtten begin september bijna 1300 mensen op een orgaan. De meesten hebben dringend een nier nodig.

Aantallen orgaandonaties

Een aantal patiëntenorganisaties, waaronder de Nierpatiënten Vereniging Nederland en de Nederlandse Leverpatiëntenvereniging, uitten vrijdag kritiek op minister Klink. Hij zou een te rooskleurig beeld schetsen van het aantal orgaandonaties. Klink meldde die week dat het aantal orgaandonaties dit jaar 20 procent hoger lag ten opzichte van 2008. De patiëntenorganisaties betwisten de rekensom van de minister. Zij stellen juist dat er helemaal geen stijging is van het aantal orgaandonoren.

Donorsysteem

De patiëntenorganisaties vinden dat het kabinet de wet moet wijzigen en een systeem moet invoeren waarbij mensen automatisch orgaandonor zijn, tenzij ze tijdens hun leven expliciet hebben aangegeven tegen donatie te zijn. De minister houdt vooralsnog vast aan het huidige systeem waarbij toestemming van de donor nodig is.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

van Beek

6 oktober 2009

Nog mooier is de techniek waarbij men op basis van eigen bloedcellen het eigen orgaan kan regenereren. Dit gebeurt met behulp van een 'mal' van het te regenereren orgaan die bestaat uit een celloos gemaakt orgaan. Hoe lang dit duurt is mij nog niet helder; het regenereren van een bloedvat kost een week of drie-vier.Voordeel is: geen afstotingsverschijnselen omdat het geregenereerde orgaan lichaamseigen is! Hoe lang zou het duren tot deze techniek in Nederland op grote schaal wordt toegepast?Tot die tijd: meld je aan als donor (ook als bloeddonor) en help anderen als je zelf niks meer te verliezen hebt.Stel je voor: je komt in het ziekenhuis voor een bloedtransfusie en je wordt beleefd op de hoogte gesteld dat je zelf geacht wordt een donor mee te nemen: het ziekenhuis beschikt zelf niet over bloed!

Top