ACTUEEL

Celstraf voor neparts uit Huissen

De 53-jarige Fred B. uit Huissen bij Arnhem is donderdag veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk omdat hij zich heeft uitgegeven als arts. De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat hij zonder papieren diagnoses stelde, mensen behandelde, medicijnen verkocht en soms mensen zelfs liet opereren in China.

Zo kreeg een vrouw een onnodige borstoperatie van 60 duizend euro in China omdat ze borstkanker zou hebben. B. vertelde dat er kankerwerende matjes werden geplaatst en verkocht haar vervolgens een 'chemotherapie' van 90 duizend euro omdat ze inmiddels ook schildklierkanker zou hebben. De vrouw had geen kanker.

De rechtbank legde ook een verbod op om in de gezondheidszorg actief te zijn. De proeftijd bij de voorwaardelijke straf is vijf jaar, omdat de rechtbank bang is dat B. anders snel weer in de fout gaat.

Massagesalon

De neparts gaf de massagesalon van zijn vrouw het voorkomen van een medisch centrum. Hij noemde het een medical center, droeg een witte jas met de esculaap - het artsenteken - en mat zichzelf de titel medical docter aan. Hij had talloze uit België ingevoerde medicijnen op voorraad zonder vergunning, die hij ook voorschreef en voor veel geld verkocht. Daaronder was ook het verboden afslankmiddel relacore, waarvan hij wist dat het gevaarlijk was. Ook verwijderde hij vetbulten en cystes bij mensen zonder dat hij daarvoor geschoold was. De rechtbank vond in totaal acht van de negen beschuldigingen bewezen.

De grootste drijfveer van B. was volgens de rechtbank winstbejag. Door zijn handelen is B. zijn gezin kwijt. De straf is zoals de officier van justitie had geëist. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top