HRM

NU'91 lanceert tools terugvorderen achterstallige ORT

Vakbond NU'91 heeft drie online tools gelanceerd, waarmee verpleegkundigen en verzorgenden de achterstallige onregelmatigheidstoeslag (ORT) over verlof bij de werkgever terugvorderen. De aanleiding is de recente uitspraak van de rechtbank van Den Haag dat een verpleegkundige de ORT over verlof met terugwerkende kracht van vijf jaar alsnog uitbetaald moet krijgen.

De uitspraak van de rechtbank geldt voor alle verpleegkundigen die in onregelmatige diensten werken. De werknemer moet wel de werkgever op de hoogte stellen van de terugvordering. Uit een check onder verpleegkundigen en verzorgenden blijkt volgens NU’91 dat een groot deel van de beroepsgroep de achterstallige ORT over verlof bij de werkgever gaat claimen. Om verpleegkundigen en verzorgenden die bij NU'91 zijn aangesloten te ondersteunen, heeft de vakbond drie online tools ontwikkeld om deze terugvordering snel en efficiënt te kunnen doen.

De eerste tool  is een standaard stuitingsbrief waarmee de verjaringstermijn gestuit wordt. Dit houdt in dat de datum van versturen van de brief wordt vastgelegd. Dit voorkomt dat als de werkgever de claim tot het einde van het jaar laat liggen, de verjaringstermijn ook met een half jaar opschuift. De tweede tool is een rekenmodule waarmee het bedrag aan achterstallige ORT over verlof wordt berekend, dat geclaimd kan worden bij de werkgever. De derde tool is een vorderingsbrief waarmee de werknemer de werkgever meldt welk bedrag aan achterstallige ORT over verlof geclaimd wordt. De werkgever krijgt een maand om tot betaling van het geclaimde bedrag over te gaan

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top