Finance

Rechter doet principiële uitspraak over mantelzorg

Hoeveel mag een gemeente verwachten van mantelzorgers die helpen in het huishouden van zieke naasten? Daarover gaat de rechtbank Midden-Nederland een principiële uitspraak doen.

Het draait om een rechtszaak waarbij de gemeente Utrecht geen extra huishoudelijke hulp aan een hulpbehoevend echtpaar toekent, omdat de dochters veel in het huis doen. Maar is dit de bedoeling van de wet? Over die vraag gaat de rechter zich de komende tijd buigen, schrijft het AD.  Utrecht heeft dit jaar de huishoudelijke hulp teruggeschroefd tot 1,5 uur per week. In een enkele uitzondering komt er wat tijd bij.

Bij het echtpaar ging de huishoudelijke hulp omlaag van 4 naar 1.5 uur per week. Volgens het AD is de man is dement en heeft de vrouw artrose waardoor ze niet veel kan doen.  Beiden hebben ook incontinentieproblemen. De man krijgt een persoonsgebonden budget (pgb), maar die dekt de huishoudelijke hulp niet. De twee volwassen dochters helpen dagelijks in het huishouden. Eén van hen heeft haar baan grotendeels opgegeven en gaat niet meer op vakantie.

De rechter heeft het besluit van de gemeente  al bekritiseerd. Zij vroeg zich hardop af of het de bedoeling is dat de dochter vanwege het mantelzorgerschap minder is gaan werken.

De rechter gaat waarschijnlijk twee collega-rechters bij de kwestie betrekken, omdat deze vraag niet eerder door een rechtbank is beantwoord. Voor de uitspraak staat een termijn van maximaal zes weken, maar die kan verlengd worden, aldus hert AD.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

tjark reininga

3 augustus 2015

een goed initiatief. zoals wij weten was het inderdaad de bedoeling van de wetgever (kabinet en kamermeerderheid) dat mensen die mantelzorg mobiliseren door gemeente (en zorgverzekeraar) minder met professionele zorg bediend mogen worden. en als een dochter er zelf voor kiest, haar professionele werk te beperken om haar familie bij te staan ....
de vraag is natuurlijk wel of de rechter, als hij deze constatering ook doet, zijn uitspraak daarop afstemt. tot op heden constateren rechters gelukkig doorgaans, dat in ieder geval een individuele beoordeling van iedere aanvraag (door de gemeente) noodzakelijk is om afwijzing te onderbouwen.

Frank Conijn

3 augustus 2015

Inderdaad een goede zaak.

Top