ACTUEEL

Zeventig jaar na Hiroshima nog medische zorg

Zeventig jaar na de atoombommen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki, worden nog steeds slachtoffers behandeld. Door de gevolgen van de straling op lange termijn krijgen nog altijd duizenden mensen medische zorg.

Dat heeft het Rode Kruis bekendgemaakt aan de vooravond van de herdenking van de atoombom die op 6 augustus 1945 op Hiroshima werd gegooid. De bom werd drie dagen later gevolgd door een tweede atoombom op Nagasaki.

Het Japanse Rode Kruis heeft in zijn ziekenhuizen in beide steden in totaal al meer dan 2,5 miljoen overlevenden behandeld. Ook op lange termijn komen gezondheidsproblemen aan het licht bij overlevenden: kanker, misvormingen bij de geboorte en genetische afwijkingen. Bovendien zijn er de psychische gevolgen.

Verbod

"Zelfs na zoveel jaren, blijven we de rampzalige gevolgen voor de gezondheid van het gebruik van nucleaire wapens in deze twee steden te zien", zei president Peter Maurer van het Internationale Rode Kruis. De hulporganisatie pleit nog altijd voor een verbod op deze wapens.

De atoombommen werden in de Tweede Wereldoorlog afgeworpen door de Amerikaanse luchtmacht. In beide steden vielen direct tienduizenden doden. Kort erna capituleerde Japan. Daardoor kwam er ook voor Nederlanders in de Jappenkampen in Nederlands-Indië een einde aan de oorlog. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top