HRM

SP start onderzoek onder personeel zorginstellingen

SP-Kamerlid Renske Leijten start een onderzoek onder personeel van verpleeg- en verzorgingshuizen, de gehandicaptenzorg en instellingen in de geestelijke gezondheidszorg. Doel is om de effecten van het kabinetsbeleid op instellingen te meten.

"De zorg is flink op zijn kop gezet door dit kabinet”, zegt Leijten, "in de ouderenzorg ligt er een verbeterplan voor meer kwaliteit, in de gehandicaptenzorg komt die eraan, en in de geestelijke gezondheidszorg is er veel veranderd doordat zorgverzekeraars de behandelingen inkopen. We zien dat instellingen hun capaciteit moeten afbouwen: bedden worden verminderd, mensen met zogenaamd lichte zorgbehoefte komen niet meer in aanmerking voor de instellingszorg. Dit verandert ook het werken in de instellingen, de mensen die verzorgd moeten worden hebben zwaardere problematiek. Ook horen we veel over hoge werkdruk dat onherroepelijk invloed heeft op de kwaliteit van de zorg. Ik wil van de medewerkers horen hoe onze zorg ervoor staat."

De SP heeft nu drie verschillende vragenlijsten gemaakt voor de verschillende sectoren in de zorg: verpleeg- of verzorgingshuizen, de gehandicaptenzorg en instellingen in de geestelijke gezondheidszorg. Het SP-Tweede Kamerlid roept alle werknemers op om de enquête in te vullen. "De vrouwen en mannen die het werk doen, weten het beste hoe de vlag erbij hangt. Zij kunnen ons, de politiek, inzicht geven in de werkdruk, bureaucratie en kwaliteit van de zorg", aldus Leijten.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Jasper Holtkamp

21 augustus 2015

Een goed idee van Renske Leijten om eens op een rijtje te krijgen wat nu in de praktijk de effecten zijn van de kabinetsmaatregelen voor de instellingenzorg.

Top