ACTUEEL

Nederland organiseert top infectieziekten

Nederland zal in het najaar van volgend jaar een internationale top organiseren over infectieziekten. Het gaat om de derde aflevering van de zogenoemde Global Health Security Agenda (GHSA). Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dit volgens haar zegsman in Seoul bekend gemaakt.

Daar is ze bij de tweede aflevering van de top. De Amerikaanse president Barack Obama kwam met het initiatief voor de toppen. Doordat er steeds meer wordt gehandeld en gereisd, neemt de kans op verspreiding van ziekten toe. Intussen groeit de weerstand van bacteriën tegen geneesmiddelen. En dan is er ook nog kans op bacteriële oorlogsvoering en zogenoemd bioterrorisme.

Alternatieven

In Seoul heeft Nederland afspraken gemaakt met Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika over hoe samen te komen tot nieuwe antibiotica en alternatieven voor antibiotica.

Daarbij is het bedrijfsleven noodzakelijk, maar de onderneming is tegelijk zakelijk oninteressant. De ontwikkeling is duur en de bedoeling is immers dat antibiotica en eventuele alternatieven pas worden ingezet als verder niks meer helpt. ,,Bedoeling is dat bedrijven, wetenschappers en overheden van deze landen gezamenlijk dit van de grond gaan trekken. Dat is geen gemakkelijke opdracht, ook niet van de ene op andere dag geregeld, maar wel noodzakelijk'', aldus de minister.

Het is nog niet bekend waar in Nederland de top zal worden gehouden. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top