ACTUEEL

VUmc evacueert patiënten

VUmc evacueert patiënten

De ontruiming van patiënten van het VU Medisch Centrum in Amsterdam is begonnen. Onder anderen vijf hartpatiënten en twaalf pasgeboren kinderen van de kinderafdeling van de intensive care zijn naar het AMC gebracht. Volgens Wouter Bos, bestuursvoorzitter van het VUmc, betreft de evacuatie maximaal 500 patiënten. Het ziekenhuis blijft zeker een week dicht.

Verpleegkundigen rijden patiënten in rolstoelen naar buiten. De politie begeleidt ambulances met patiënten die met voorrang naar andere ziekenhuizen vervoerd moeten worden.

Bos liet tijdens een persconferentie weten dat door de wateroverlast er cruciale, infrastructurele onderdelen defect zijn geraak geraakt. Het gaat vooral om een ketelhuis, waar tot een meter water in gelopen is. "Stoom, warm water en verwarming zijn nu niet stabiel. Er is daarom besloten het beddenhuis van VUmc te sluiten." Het ziekenhuis laat weten dat er geen gevaar is geweest voor de patiënten, maar is het door de waterschade de vraag of alle basisvoorzieningen in het ziekenhuis goed blijven werken.

AMC

Gepoogd wordt zoveel mogelijk mensen te evacueren voor middernacht. In alle ziekenhuizen in Amsterdam worden bedden vrijgemaakt. Veel patiënten kunnen in het AMC terecht. Het AMC in Amsterdam heeft aan het einde van de dag maximaal 125 bedden beschikbaar voor patiënten van het VUmc, liet een woordvoerster weten. Dertig bedden zijn bestemd voor acute situaties en dertig bedden zijn bestemd voor kinderen. Het ziekenhuis heeft extra medewerkers ingezet om iedereen op te kunnen vangen.

Afspraken

De polikliniekafspraken van woensdag 9 september gaan niet door. Patiënten die een afspraak hebben worden zo snel mogelijk door de afdelingen teruggebeld om een nieuwe afspraak te maken.

Het ziekenhuis besloot hiertoe nadat een gesprongen waterleiding eerder op de dag tot veel wateroverlast leidde. Door het waterlek liep de onderste verdieping van het ziekenhuis onder, waardoor de elektriciteit deels uitviel.

Noodnummer

Het ziekenhuis heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor de familie en vrienden van patiënten. Dit nummer is 0800-0200998. Het ziekenhuis hoopt dat de evacuatie rond middernacht voltooid is. Het VUmc geeft updates over de evacuatie via Twitter via @VUmcAmsterdam.(ANP/Skipr)

 

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top