ACTUEEL

Zorgverzekeraars lanceren digitaal dialoogplatform

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) lanceert een dialoogplatform: Zorgdialoog.nu. Op de website kunnen verzekerden, zorgaanbieders en zorgverzekeraars met elkaar in gesprek gaan over ieders rol in het zorgstelsel en over de dilemma’s die ze daarbij tegenkomen. Centraal thema is: Zorg gaat (helaas) ook over geld.

ZN presenteert de dilemma’s in advertenties in dagbladen en (vak)tijdschriften en nodigt mensen uit om deel te nemen aan de dialoog op de site. De eerste advertentie licht het thema toe: In de ideale wereld hebben zorg en geld niets met elkaar te maken. Maar, stelt de brancheorganisatie van zorgverzekeraars: "in de echte wereld ontstaan juist op het snijvlak van 'zorg' en 'geld' lastige dilemma’s. Alleen wanneer we met elkaar het gesprek aangaan over deze dilemma’s en alle partijen hun verantwoordelijkheid nemen, kunnen we goede zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar houden."

Solidariteit is een kernwaarde van het Nederlandse zorgstelsel, aldus ZN, die borgt dat iedereen – ziek en gezond, oud en jong, arm en rijk – toegang heeft tot goede zorg. De Nederlandse gezondheidszorg scoort al jarenlang hoog in internationale vergelijkingen. "En we slagen er ook steeds beter in de alsmaar stijgende kosten in de hand te houden." Tegelijkertijd is er veel onvrede en onbegrip. Het maatschappelijke draagvlak voor het stelsel is daarmee beperkt en er is onvoldoende vertrouwen tussen partijen. Zorgverzekeraars maken zich daar zorgen over, omdat onbegrip en wantrouwen het goed functioneren van het stelsel in de weg staan en voor 'onnodige spanningen' zorgen. Daarom willen zij daarover via het platform het gesprek aangaan.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Glenn Mitrasing

8 september 2015

Vogelvrije Huisarts ?@VogelvrijeHArts · 35 min.35 minuten geleden
Verschillende wachtlijsten per zorgverzekeraar per ziekenhuis en dan je club in NRC etaleren als "hoeder van de solidariteit" in de zorg... Toe maar.

iWill

10 september 2015

Rouvoet, wat een huichelaar ben je dan toch...

Top